Öko-drive

Kisebb balesetet okozott Svájcban egy önvezető busz

Még a robotok is lehetnek rossz sofőrök. Az önvezető járművek most írják saját történelmüket, és ebben, mint minden más kezdetleges technológiai újításban lesznek kisebb-nagyobb galibák. Most például a nyáron indított PostBus ütközött a tesztidő alatt Sion-ban, Svájcban. A tervek szerint a tesztüzem 2017 októberéig tartott volna, azonban most a kis karambol miatt leállították a programot.

A PostBus nyilatkozata szerint a program jelenleg szünetel Sionban, mert az önvezető autójuk kicsit nekiment egy parkoló autó nyitott csomagtartó-ajtajának szeptember 21-én. Senki nem sérült meg, a két járműn kisebb karcolások láthatóak. Ezek ellenére a PostBus egyelőre leállítja a programot, hogy finomítsanak a rendszeren.

postbus2

Az ütközés kapcsán mindenhol felmerültek az önvezető autók korábbi balesetei, ahol a szenzorokkal akadt probléma. Februárban egy Google autó karambolozott egy busszal, amikor az túl gyorsan akart sávot váltani. Nagyobb gond eddig csak a Tesla-val volt, amin azóta már a Szövetségiek is nyomoznak. Az eddigi elemzések alapján a Tesla szenzorai nem jól érzékelték a lakókocsi fehér oldalát, így azt égnek látta, és belerohant.

postbus

A svájci önjáró busz egyébként csak nagyon lassan haladhat, legfeljebb 20 km/h-val. Egyszerre 11 utast tud szállítani és folyamatos megfigyelés alatt vannak. Az incidens olyannyira apró volt, hogy egy tanulóvezetőnél szóvá se tették volna, azonban az önvezető technológia miatt nem lehet elmenni mellette szó nélkül. A PostBus ígérete szerint kielemzik az esetet, és javítják a programot, hogy a PostBus minél előbb visszaállhasson a tesztüzembe.

Forrás: http://www.popsci.com/