Öko-drive

Nemsokára felbukkanhatnak az utakon a hidrogénes autók

A hidrogénnel hajtott vonatok hamarosan útnak indulnak Németországban, nagyjából 1.000 kilométerrel arrébb, Wales-ben pedig a hidrogénes autók kezdik meg a tesztüzemet 2017-ben. Ez a Riversimple rendkívül futurisztikusan kinéző autója, a Rasa. Tényleg elég csak megnézni, mintha a Jetson családból vették volna az ötletet a külsőhöz.

A tesztidő 12 hónapja alatt 20 vadonatúj autót fognak tesztelni és ha minden rendben megy, 2018-ban el is kezdődik az autók értékesítése. Azonban ezeket nem lehet majd magáncélra megvásárolni. Ehelyett a Riversimple-nél azzal álltak elő, hogy egy havidíjas rendszert alkotnak, ami fedezni fogja az üzemanyagot, karbantartást és javítást. Ezzel a fenntarthatóság inkább lesz előny lesz a konkurenciával szemben, mintsem plusz költség.

rasa1

A Riversimple szerint a Rasa a világ leghatékonyabb autója lesz. És mi sem bizonyítja jobban a járművükbe vetett hitüket, a tesztidő alatt elkezdik kiépíteni a hidrogén infrastruktúrát az Egyesült Királyság területén.

rasa3

A prototípus egyébként rendkívül könnyű, 580 kg, ezt a kis apróságot pedig hidrogén cellák hajtják. Az autóban egyelőre két embernek van hely, ezt a későbbi modellekben lehet, bővíteni fogják. Az autó egyébként városi közlekedésre lett tervezve, megfelelő használat mellett pedig egy töltéssel akár 480 km-t is képes menni. Maximális sebessége 100 km/h.

rasa2

Forrás: http://www.riversimple.com/