Öko-drive

Elképesztően hatékony E-bike-ok

Szerencsére egyre népszerűbbek az elektromos autók, és ez főként annak köszönhető, hogy ezek szinte napról napra hatékonyabbak. Azonban a piacon egyre gyakrabban kerülnek elő más elektromos járművek, legalább ilyen jó, vagy esetenként még jobb hatékonysággal.

Az egyik ilyen e-bike a Greyp legújabb modellje, amiről nemrég rántotta le a leplet a horvát Rimac autógyár. Ez a G12H, ami a jelenleg kapható elektromos kerékpárok közül a legtöbb utat képes megtenni egyetlen töltéssel. A régebbi modell, a G12S is mindenkit elkápráztatott a 1,5 kWh-s akkumulátorával, és a 120 km-es hatótávolságával. És mindezt 70 km/h-s sebességgel, ami az egyik leggyorsabb elektromos kerékpárrá teszi a G12S-t.

greyp1

Amit most mutattak be, a G12H némi sebességet feláldoz a hatótáv oltárán, de nem hiába. Az e-bike ugyan csak 45 km/h-val képes menni, de ezt akár 240 km-en keresztül képes tartani. Természetesen mindezt egyetlen töltéssel, ami maximum 80 percig tart. Az akkumulátor itt egy 3 kWh-s monstrum.

greyp3

Az elektromos kerékpárok ugrásszerű fejlődése is mutatja, hatalmas jövő van még az elektromos személyszállításban. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az egyre inkább urbanizálódó társadalmunk nagyobb igényt tart egy – hosszú távon – olcsóbb, zöldebb és sokkal kényelmesebb utazásra. Sajnos egyelőre azonban a tiszta közlekedés nem olcsó, a G12S is nagyjából 2,5 millió forint körül kapható, de idővel ezek olcsóbbak lesznek, mint benzines társaik.

Forrás: https://www.engadget.com/