Öko-drive

Önvezető lehet minden Tesla

Nem férhet hozzá kétség, a Tesla az egyik vezető cég, ha elektromos autókról és önvezető technológiákról van szó, pláne ha kettő együtt van említve, elkerülhetetlen, hogy előkerüljön a nevük. Most is ők rukkoltak elő egy lehengerlő újítással, ami az összes jövőben eladott modelljüket érinteni fogja.

Az összes Model S, Model X és a hamarosan érkező Model 3 fel lesz szerelve az önvezetéshez szükséges kamerákkal és szenzorokkal. Ez azt jelenti, hogyha véglegesen piacra dobják az önvezető szoftvert, bármelyik Tesla tulajdonos, különösebb átalakítások nélkül átállhat a technológiára. A hardveres felszereltség összesen 8 360 fokos látószöggel rendelkező kamerát és 12 ultraszonikus szenzort takar.

tesla2

A kamerák akár 250 méterre képesek ellátni, a szenzorok pedig kétszer olyan messziről lesznek képesek észlelni a különböző tereptárgyakat, mint a jelenlegi autópilóta szenzorok. Az autó elején lévő radarok pedig szintén sokkal jobban tudják majd észlelni a gyalogosokat és autókat esőn, ködön, poron, vagy akár egy másik autón keresztül.

tesla1

A Tesla megtanulta a leckét. Elon Musk, a cég vezetőjének elmondása szerint nem fognak olyan technológiát kiadni a vevőknek, amit nem fognak tudni megfelelően használni, így a mostani újítást nagyon finoman fogják tudni kalibrálni a későbbiekben is. Az ehhez szükséges adatokat pedig a több ezer kilométeres tesztutakból gyűjtik be. A szoftver nem lesz elérhető a vásárlás pillanatától kezdve, de a hardver már benne lesz az autókban.

Forrás: http://www.popsci.com/