Öko-drive

Itt a világ leggyorsabb elektromos autója

Bemutatkozik a kínai elektromos autó gyártó, a NextEV legújabb négykerekűje, a NIO EP9. Ez a teljesen elektromos autó jelenleg a világ leggyorsabbja, 312 km/h-s csúcssebességgel. Az 1.360 lóerős EP9 egy olyan szintű erőt és sebességet képvisel, amit más, luxus elektromos autók csak próbálnak elérni.

Ugyan rengeteg lehetőség áll még szabadon az iparban, de ez egy jó referenciapont lehet, ha valaki kételkedik az elektromos autók teljesítményében. Az elektromos járművek másik fontos pontja azonban a hatótávolság. Nos, a NIO EP9 nem csak a fantasztikus sebességével kerül címlapokra, hanem a lehengerlő, 426 km-es hatótávolságával. Mindezt természetesen egyetlen töltéssel.

Egy dolog nem szerepelt a gyártó ismertetőjében, mégpedig az ominózus idő, amennyire szüksége van a bestiának, hogy 0-ról 100-ra gyorsuljon. A Jalopnik viszont azt írja, hogy több forrás szerint is, az EP9 0-ról 200-ra 7,1 másodperc alatt tud felgyorsulni. Ez önmagában olyan jó idő, hogy a 0-100 idő szinte teljes mértékben irrelevánssá válik.

car3

Az elektromos autók nem olcsóak, ez ezzel sincs így, viszont senki se törje össze a malacperselyét, ugyanis a NextEV mindössze hat darab NIO EP9-et tervez csinálni, és csak Kínában fogják őket árulni. Sőt, az EP9 is még jócskán egy folyamatban lévő munka, rengeteg munka áll még a gyártó mérnökei előtt, ha egyáltalán valaha úgy döntenek, hogy tömeggyártásra adják a fejüket. Ami viszont érdekes lehet számunkra, hogy olyan hírek terjengenek, a cég egy olcsó, mainstream elektromos autót készül piacra dobni 2017-ben.

car2

Forrás: http://jalopnik.com/