Öko-drive

Kétszemélyes elektromos autó városi használatra

2016.11.24. - 15:29  |  Nincs hozzászólás

Az elektromos autók növekvő népszerűsége főként a Tesla elképesztő teljesítményének, és újításainak köszönhető. Évről évre egyre több autó gyártó figyelt fel az elektromos autókban rejlő lehetőségekre, mostanában meg szinte hetente jelentkezik egy újabb elektromos autó. Most a Uniti Sweden elektromos autója került az érdeklődés középpontjába, ugyanis egy rendkívül apró autóról beszélünk, ami a svédek szerint tökéletes városi közlekedésre.

Persze a kis méretű, "városi" autók koncepciója nem újdonság, a Smart már jó ideje lecsapott a piacnak ezen, kihasználatlan szegletére. A Uniti most belép a Smart mellé. Az autó két üléses és kifejezetten rövid, városi utakra tervezték. A maga 400 kilogrammos súlyával és 150 kilométeres hatótávolságával is ezt üzeni a potenciális vevőknek. Súlya ellenére a svédek elmondása szerint az autó rendkívül biztonságos, és amellett, hogy környezetbarát, még pár futurisztikus elemet is tartalmaz. Az autó el van látva egy fedélzeti komputerrel, ahol a sofőr láthatja a kocsi főbb adatait, van benne fejmozgás-követő, sőt úgy van tervezve, hogy akár önvezető üzemmódba is kapcsolható lesz a későbbiekben.

uniti1

Egy videóban az autó dizánjáról ejtett pár szót a Uniti: "Az alapötlet rendkívül egyszerű volt: jelenleg a városban használt autók közel 100%-a túl nehéz, túl nagy, túl erős, és rengeteg káros anyagot bocsájt ki a levegőbe. Jelenleg ilyen, nem túl hatékony autókból 1,2 milliárd van az utakon világszerte. Ami még nagyobb problémát jelent a környezeti-, gazdasági, és egészségügyi hatások mellet, hogy ezekben az autókban általában, mindössze egy vagy két ember utazik."

uniti2

1,3 millió dollárt sikerült összegyűjteniük közösségi finanszírozással a Uniti-re a FoundedByMe oldalon. Ezt a technológia továbbfejlesztésére és egy prototípus megépítésére fogják költeni. A tervek szerint 2017-ben már tesztelni szeretnék az említett prototípust és még az év vége előtt piacra szeretnék dobni Nyugat-Európában.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »