Öko-drive

Napelemek az utakon

Felemelő látni, hogy a megújuló energia kiaknázása nagy erőkkel zajlik az élet szinte minden pontján. Nem is olyan régen egy német csapat előállt a napelemekkel borított autópálya koncepciójával, amit most a francia Bouygues Group egyik leányvállalata, a Colas SA valóra is vált.

A Colas SA már jó, hogy egy olyan útburkolatot csináljanak napelemekből, amik elég strapabíróak ahhoz, hogy akár egy 18 kerekű teherautót is elbírjanak. Jelenleg már több francia úton is építik a paneleket, és 2017-ben 4 kontinensre szeretnének terjeszkedni. 5 éve kezdtek el kutatásokat végezni, és rengeteg laboratóriumi teszten estek át napelemek. Mielőtt azonban véglegesen elkezdenék beteríteni az utakat, 100 helyen még élesben tesztelni fogják őket.

Inauguration 1er tronçon Wattway @Vendéespace @ Mouilleron-Le-Captif - © Joachim Bertrand / COLAS

“Szerettünk volna egy új értelmet adni az útnak. A napelem farmok olyan területeket használnak, amiket egyébként másra is lehetne használni. Velük szemben az utakon lévő napelemek nem akadályoznák a közlekedést.” – mondta a vezető technikus. Adná magát a kérdés, hogy egy napelem hogyan bír el hatalmas kamiont. A Colas SA elmondása szerint a napelemek ugyan pontosan olyanok, mint a tetőkön lévő napelemek, de több rétegnyi műanyaggal vannak bevonva, amik biztosítják a védelmet.

COLAS - Wattway - route solaire @ Magny-Les-Hameaux (78) - © Joachim Bertrand / COLAS

A tesztelést múlt hónapban kezdték el egy francia városban, Tourouvre-ban. A 2.800 négyzetkilométeres területen lévő napelemektől azt várják, hogy nagyjából 280 kilowatt energiát legyenek képesek termelni. A vállalat szerint ez elég lehet egy 5.000 fős városnak a közvilágításához. Azt is elmondták, hogy a közeljövőben Kanadában, az USA-ban, Európában, Afrikában és Ázsiában is tesztelni szeretnék, hogy végül 2018-ban ahz egész világon elérhetővé tegyék.

Forrás: http://www.bloomberg.com/