Öko-drive

Több bicikli van Koppenhágában, mint autó

Az már nem meglepő, hogy Dániában népszerű a kerékpározás, de egy vadi új tanulmány szerint Koppenhágában már hivatalosan is több bicikli van, mint autó. A városban évtizedekig manuálisan számolták meg a bicikliket, most a technika előrehaladtával, 20 szenzor segítségével számolták össze a bicikliseket. A legfrissebb adatok szerint 265.700 bicikli van a városban. Ez a szám jóval meghaladja a 252.600 autót, ami a városban van.

A számlálást segítő szenzorok 2009 óta vannak a városban, mindenfelé szétszórva. Meglepő, de már azzal is sok embert rávehetnek a biciklizésre, hogy közlik a lakosokkal, hogy szenzorok számolják a kerékpározókat. Az utóbbi 20 évben 68%-kal nőtt a kétkerekű közlekedés népszerűsége Koppenhágában. A dán kormány persze rengeteg pénzzel is segíti a bicikliseket. 2005 óta 143 millió dollárt szántak a kerékpárutak kiépítésére és karbantartására. Továbbá az infrastruktúra is bővült pár, csak kerékpárral vagy gyalogosan használható híddal is, ezzel is csökkentve a biciklis-autós balesetek számát. Az ilyen, autóutaktól elszigetelt kerékpárutak azért is jók, mert így a biciklisek távol vannak az autók által kibocsájtott gázoktól.

bike2

A biciklizés egyre népszerűbb Dániában. Idén 15%-kal több ember biciklizett, mint tavaly. Emellett pedig az autóval való közlekedés lassan, de kezd háttérbe szorulni. Minden évben 1%-kal kevesebb ember ül autóba, mint az azt megelőzőben. De ez még nem elég Koppenhágának. A technikai és környezeti ügyek vezetője, Morten Kabell elmondta a Guardian-nek, hogy 2025-re már azt szeretné, ha a közlekedők 50%-a biciklit használna. Jelenleg ez “csak” 41%, de ebből is látszik, hogy az kívánt cél egyértelműen elérhető.

bike3

Az új metró vonal, amit 2019-ben fognak megnyitni, lelassíthatja a kerékpárosok számának növekedését, de Kabell ezt nem bánja, hiszen a metrózás is környezetbarát közlekedés. “Számomra az az igazán fontos, hogy legyen egy zöld közlekedési rendszerünk. Amíg káros gázok kibocsájtása nélkül közlekedünk, én boldog leszek.” – mondta.

Forrás: https://www.theguardian.com/