Öko-drive

Föld alá kerülnének az autók a városokban?

A CarTube projekt azzal kecsegtet, hogy az autók a jövőben egy, a város alatt elterülő hatalmas alagútrendszerben közlekednének. Ezzel a felszínen rengeteg hely szabadulna fel parkok és egyéb létesítmények számára. A PLP úgy jellemezte a CarTube-ot, hogy ez a “legközelebbi dolog a teleportáláshoz”. Az alagútrendszerben az autók automatikusan közlekednének, így az utazás alatt nyugodtan megnézhetjük e-mailjeinket, vagy beszélhetünk üzleti partnerekkel, vagy lényegében bármi mást csinálhatunk.

cartube1

Az automata rendszert “szakasz rendszernek” hívják, mivel az autók kis csoportokban közlekednének, akár a metrószerelvények, amit egy mesterséges intelligencia vezérel. Ezzel rengeteg helyet szabadíthatnak fel, mert az autók között nem kellene annyi helyet hagyni. A PLP szerint ezzel negyedére csökkenne az autók közötti szabad hely. Az egész alagútrendszer nagyjából 75%-kal csökkentené az utazási időt csúcsforgalomban.

cartube3

Lars Hesselgren, a PLP kutatási igazgatója azt mondta, ez egy “határozott válasz” a jelenleg a városokban uralkodó helyzetekre. “A CarTube-ban megvan a lehetőség, hogy ez álljon a legközelebb a teleportáláshoz. Forradalmasítani fogja a városokat, és eddig soha nem látott városképek jelenhetnének meg.”

cartube5

A rendszert már érte is egy erős kritika. Francesca Perry, a Guardian egyik írója azt állítja, egy ilyen rendszer kiépítése eszméletlen költségekkel járna, ráadásul nehéz lenne elhelyezni a városokban a már meglévő vezetékek, csövek, és metróalagutak rengetegében. Azt is felvetette, hogy vajon egy ilyen jövőkép esetén az autók egyáltalán fontosak-e. A CarTube-ról még nincsenek részletes technikai információk, ahogy arról sem tudni egyelőre semmit, egy esetleges baleset esetén mi lenne az eljárás.