Öko-drive

Föld alá kerülnének az autók a városokban?

2016.12.06. - 22:27  |  Nincs hozzászólás

Képzeljünk el egy tökéletes világot, ahol a parkban sétálás élményét nem töri meg a közeli útról odahallatszódó autók hangja, vagy azok bűze. A PLP Architecture egy olyan tervvel állt elő, ami ezt a tökéletes világot elhozhatja nekünk, anélkül, hogy meg kéne szabadulnunk az autóinktól. Ez a CarTube projekt.

A CarTube projekt azzal kecsegtet, hogy az autók a jövőben egy, a város alatt elterülő hatalmas alagútrendszerben közlekednének. Ezzel a felszínen rengeteg hely szabadulna fel parkok és egyéb létesítmények számára. A PLP úgy jellemezte a CarTube-ot, hogy ez a "legközelebbi dolog a teleportáláshoz". Az alagútrendszerben az autók automatikusan közlekednének, így az utazás alatt nyugodtan megnézhetjük e-mailjeinket, vagy beszélhetünk üzleti partnerekkel, vagy lényegében bármi mást csinálhatunk.

cartube1

Az automata rendszert "szakasz rendszernek" hívják, mivel az autók kis csoportokban közlekednének, akár a metrószerelvények, amit egy mesterséges intelligencia vezérel. Ezzel rengeteg helyet szabadíthatnak fel, mert az autók között nem kellene annyi helyet hagyni. A PLP szerint ezzel negyedére csökkenne az autók közötti szabad hely. Az egész alagútrendszer nagyjából 75%-kal csökkentené az utazási időt csúcsforgalomban.

cartube3

Lars Hesselgren, a PLP kutatási igazgatója azt mondta, ez egy "határozott válasz" a jelenleg a városokban uralkodó helyzetekre. "A CarTube-ban megvan a lehetőség, hogy ez álljon a legközelebb a teleportáláshoz. Forradalmasítani fogja a városokat, és eddig soha nem látott városképek jelenhetnének meg."

cartube5

A rendszert már érte is egy erős kritika. Francesca Perry, a Guardian egyik írója azt állítja, egy ilyen rendszer kiépítése eszméletlen költségekkel járna, ráadásul nehéz lenne elhelyezni a városokban a már meglévő vezetékek, csövek, és metróalagutak rengetegében. Azt is felvetette, hogy vajon egy ilyen jövőkép esetén az autók egyáltalán fontosak-e. A CarTube-ról még nincsenek részletes technikai információk, ahogy arról sem tudni egyelőre semmit, egy esetleges baleset esetén mi lenne az eljárás.

Forrás: http://www.treehugger.com/

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »