Öko-drive

A hollandok is átállnak a kibocsátásmentes autókra

Világszerte egyre több ország áll elő olyan kezdeményezésekkel, amik valamilyen formában egy tiszta jövő felé vezetné az emberiséget. Az idei klímacsúcsról is rengeteg jó hír érkezett, több országból, a szénerőművek leállításával kapcsolatban. Most Hollandia vezetett elő egy törvényjavaslatot, miben 2035 után tilos lenne az országban nem 100%-ig káros anyag kibocsátás-mentes autókat forgalomba helyezni.

Fontos hozzátenni, hogy a javaslatban az szerepel, hogy 2035 az utolsó lehetőség, de szeretnék minél előbb elérni a kívánt célt. Ezzel a törvényjavaslattal egyébként az ország üvegház hatású gázok kibocsátását szeretnék csökkenteni, valamint a légszennyezettségnek is elébe mennének. A fosszilis üzemanyagra támaszkodó autók tiltása mellett azonban máshol is igyekszik “zöldülni” Hollandia, jelenleg azt tervezik, hogy 2050-re minden háztartást lekapcsolnak a földgáz-hálózatról.

dutch3

Sok támogatóra lelt ugyan a kezdeményezés, de akadtak olyanok is, akik 2035-öt túl korainak érzik, szerintük nem lehetne ilyen rövid időn belül átállni a fenntartható autózásra. Azonban a holland kormány azzal igyekszik nyugtatni a kedélyeket, hogy az eredeti tervezet szerint 2025-ben lépett volna érvénybe a fosszilis autók tiltása. A jelenlegi ezt 10 évvel kitolja, ráadásul több kutatóval egyeztetve írja le a tervezet, hogyan kívánja átállítani az infrastruktúrát.

dutch2

Habár a 2035-ös dátum megnövelheti a társadalom igényét az elektromos autók iránt, néhány piackutató szerint addig súlyosan növekedhetnek a benzines és dízelmotoros autó eladások. A holland tervezet hasonló ahhoz, amit Németországban szeretnének 2030-ig bevezetni, miszerint nem fogják regisztrálni a fosszilis üzemanyaggal működő autókat.

Forrás: http://www.treehugger.com/