Öko-drive

Michigan államban nem kell engedély az önvezető autók teszteléséhez

Az amerikai Michigan állam nagy lépést tett meg pénteken: Rick Snyder kormányzó aláírta a törvényjavaslatot, ami az önvezető autók szabályozásáról szól. A törvény szerint bárki szabadon használhat, tesztelhet az utakon, vagy adhat el és vehet önvezető autókat Michigan államban.

A törvény meghozása előtt csak gyártók kaphattak engedélyt, hogy teszteljék a járműveiket, ez most azonban teljesen megváltozik. Ezzel a törvénnyel hatalmasat léptünk egy önvezető autókra épülő közlekedés felé. Mostantól kezdve Michigan útjain szabadon tesztelhet bárki önvezető autókat, különösebb engedély nélkül. Sőt többé már az sem kikötés, hogy az autókban lennie kell fék pedálnak, kormánykeréknek, vagy akár embernek.

car2

A cégek használhatják az autókat személyszállításra is, és amint teljesen kiforrott lesz a technika, valamint a rendszer, akkor a lakosok is vásárolhatnak majd maguknak önvezető autókat. “Michigan tette kerekekre a világot, és most is mi vagyunk az úttörők az autóipar megreformálásában. Az ipar egyre inkább épül a technológiai újításokra, így folyamatosan egyre biztonságosabbá válhat a vezetés. Ezt felismervén, módosítjuk az állam irányelveit és törvényeit, hogy mi maradhassunk az úttörők. Michigan-t az egész világ a legnagyobb konkurenciának találja majd.” – mondta Snyder egy nyilatkozatban.

car3

Ugyan az új törvény rengeteg cégnek kedvez az államban, de az Uber, Google, Volvo Cars és a Lyft által alapított Self-Driving Coalition for Safer Streets aggályait fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. Még novemberben adtak ki egy nyilatkozatot, amiben azt mondták “Támogatjuk az önvezető autók szabályozásának módosítását országos szinten, de ehhez az szükséges, hogy az államok ne hozzanak saját maguknak törvényeket ezzel kapcsolatban, mert ezzel aláássák az eddigi évek kemény munkáját.”

car1

Forrás: http://www.businessinsider.com/