Öko-drive

Vezeték nélküli töltőállomásokat tesztel a General Motors

2016.12.27. - 18:34  |  Nincs hozzászólás

A General Motors és a WiTricity elkezdett együtt dolgozni, hogy az elektromos autók vezeték nélküli töltését ne csupán hatékonyabbá, hanem elérhetőbbé is tegyék az elektromos autó tulajdonosok számára.

Az együttműködés része, hogy tesztelik a WiTricity Drive 11 parkolj-és-tölts (park-and-charge) rendszerének prototípusát. A rendszer a 7,7 és 11 kilowattos rendszerű autók töltését képes biztosítani. Ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú elektromos autók csak leparkolnak a kijelölt helyen és az akkumulátorok már töltődnek is.

A GM azt reméli ezzel a legtöbb elektromos autó tulajdonosát megváltja attól a kíntól, hogy az autó töltöttségére állandóan figyelni kell, tekintve, hogy az infrastruktúra még szinte sehol nincs eléggé kiépítve. Az igaz, hogy a nem elektromos autóknál is folyton figyelni kellett, mikor kell meglátogatni egy benzinkutat, de az eddig tapasztalatok azt mutatják, az elektromos autó tulajdonosok sokkal könnyeben felejtik el, hogy az autót bizony tölteni kell. Ezt a legtöbben otthon teszik meg, de mikor hazaérünk talán nekünk sem ez lenne az első gondolat a fejünkben, hogy rohanjunk a kábelért, és bedugjuk az autót.

EV cireless charging diagram 9-28-10

Már többen összeálltak, hogy hatékonyabbá tegyék a vezeték nélküli töltést, de a General Motors és a WiTricity reményei szerint egyel továbblép, és ilyen töltőállomásokat helyeznek majd ki nyilvános helyeken, hogy bárki fölé parkolhasson, és tölthesse az autóját, ezáltal sokkal elérhetőbbé téve a technológiát az emberek számára. Ráadásul a technológiát is szeretnék fejleszteni, hogy minden típusú elektromos autóval kompatibilisek legyenek ezek a töltőállomások.

A nemzetközi sztenderdben azonban még meg kel állapodniuk a döntéshozóknak. A SAE International (Society of Automotive Engineers) szerint a vezeték nélküli öltőállomások elterjedése még a legfejlettebb régiókban sem valószínű 2020 előtt.

Forrás: https://www.slashgear.com/

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »