Öko-drive

A Tesla csöndben bejelentett egy rekord-hatékony autót

Az elektromos autók még nem terjedtek el az autóversenyzésben Azonban ha megnézzük miként licitálnak egymásra a gyártok hol gyorsaságban, hol teljesítőképességben, beláthatjuk, hogy az elektromos autók versenye nem is az aszfalton zajlik.

Ezúttal a Tesla – mi más – rukkolt elő egy elképesztő újdonsággal, ám ők mégse verték nagy dobra, hiszen sem egy hivatalos bejelentés, se egy árva közösségi média poszt. Pedig ez aztán megérné a felhajtást, mivel a Tesla Model S 100D hatótávolsága szó szerint rekord döntő, a maga 540 kilométerével. Akár csak az S 90D, az S 100D is 250 km/h-s max sebességre képes, és 2,4 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100 km/h-ra.

tesla2

Vitathatatlan, hogy az elektromos autók hatótávolsága az egyik, ha nem “a legfontosabb”, és jelenleg az S 100D csúcsát kell megdönteni. A legközelebbi autó szintén a Teslától érkezik, a Model S P100D. Ennél az autónál az S 100D 32 kilométerrel többet tud megtenni egyetlen töltéssel, 0,1 másodperccel gyorsabban gyorsul fel 100 km/h-ra, sőt még közel 30.000 dollárral olcsóbban is hozzá lehet jutni, mint a P100D-hez. Mindezt úgy, hogy mind a két autót ugyan az a 100 kWh-s akkumulátor hajtja.

Meglepő, hogy ezt a Tesla nem jelentette be egy tájékoztatón, vagy hogy nem adtak ki róla semmilyen közleményt, ehelyett csöndben frissítették a honlapjukat, ahol már rendelhető is az új modell. Az S 100D 95.000 dollárnál kezdődik (27,5 millió forint), ami csak egy kicsit drágább, mint a 90D. Tekintve, hogy egy töltéssel az S 100D 66 kilométerrel többet tud megtenni, a legtöbb vásárló ezt a plusz 3.000 dollárt könnyedén rá fogja szánni az S 100D-re.

tesla1

A Tesla oldala szerint ebben az autóban is benne van az “ütközés elkerülő rendszer” és az “automatikus vészfék” is. Az Electrek kiemelte, hogy a Tesla még soha nem kínált ennyi lehetőséget a vásárlóknak. Az elérhető árú S 100D garantáltan sok vevőt fog bevonzzani, hiszen sokan inkább költenek egy kicsivel többet, egy sokkal hatékonyabb autóra.

Forrás: https://electrek.co/