Öko-drive

Napelemes családi autó

Itt az Egyesült Királyság első családi, napelemes autója. A járművet a Solar Team Great Britain készítette és már él is a Kickstarter kampányuk, hogy összegyűjtsék az építéséhéhez szükséges pénzt.

A tervezők azt remélik, hogy ha elég pénzt össze tudnak gyűjteni és meg is építik az autót, akkor ez az autó fogja megnyerni az Ausztráliában megrendezésre kerülő Bridgestone World Solar Challenge-et, ahol napelemes autók mérik össze a tudásukat. A verseny 3022 kilométeres, Darwinból indul és Adelaideben van a cél. Ez a verseny a világ legkeményebbike ami a napelemes autókat illeti.

car1

A Kickstarteren legalább 25.000 dollárt szeretnének összeszedni, ami részben fedezné a rendkívül különleges autó építésének költségeit. A Kickstarter nem csak arra szolgál, hogy pénzt gyűjtsenek a járműre, hanem szeretnénk felhívni a figyelmet egyrészről a versenyre, másrészt pedig arra, hogy egyre nagyobb szükség van egy tiszta energiára épülő utazási mód kialakítására.

car3

Az októberben megrendezésre kerülő versenyen a Team Solar autója a Cruiser kategóriában fog indulni, ahol nem csak a gyorsaság számít, hanem a praktikusság és a hatékony energiafelhasználás is. A 2013-as versenyen egy 4 személyes családi autó 64 kWh-s teljesítménnyel tette meg a több, mint 3000 kilométeres utat. Ugyan ekkora távon egy normál családi autó teljesítménye közel 5.000 kWh lenne.

A Team Solar Kickstartere még továbbra is folyik, és várják a lelkes támogatókat. Persze rengeteg szponzort is szereztek, így valószínűleg teljesül majd az álmuk és el tudnak indulni a versenyen.

Forrás: http://inhabitat.com/