Öko-drive

Újra úton az Über önvezető autója

2017.02.22. - 23:51  |  Nincs hozzászólás

Két hónapja Kalifornia államban hoztak egy törvényt, hogy az Über nem tesztelheti az államhatárokon belül az önvezető autóit. Mikor felmerült a tiltás lehetősége, Arizona állam kormányzója már akkor is boldogan fogadta volna az Über autóit, és már mennek is a tesztelések.

Az önvezető autójukat bárki igénybe veheti, akár csak egy normál Über-t, annyi különbséggel, hogy itt értelem szerűen az autó vezet, és két mérnök ül elöl, hogyha bármi történne, közbeavatkozhassanak. A Volvo XC90s típusú autókat San Francisco-ban tesztelték egy hétig, de aztán a városigazgatás szerint a tesztautók nem feleltek meg az előírásoknak. Az Über nem tartotta fairnek a döntést, így inkább megszakították a tesztelést.

uber3

Nem parkoltak sokáig az autók, ugyanis két hónappal a teszt leállítása után máris újra úton vannak, Tempe-ben, Arizona-ban. A kormányzó, Doug Ducey tárt karokkal fogadta az Über autóit. Még 2015-ben írta alá azt a javaslatot, miszerint minden szükséges lépést meg kell tenni minden kormányügynökségnek, hogy segíthessék az ilyen tesztek menetét. A The Verge azt írja, hogy a kormányzó még az egyetemeken is bátorította a hallgatókat, hogy indítsanak saját programot, és teszteljenek ők is önvezető autókat.

uber5

Egy éven át folyamatosan röpködtek fel a pletykák, hogy az Über hamarosan önvezető autókat fog tesztelni, a pletykából azonban valóság lett, amikor 2016 szeptemberében elkezdtek Pittsburgh-ben tesztelni.

Az arizona-i tesztautóval ugyan annyiba kerül a közlekedés mint a szokványos Über-rel, sőt a Volvo-k akár három utast is el tudnak szállítani a két "biztonsági szakemberen" felül. Az alkalmazásban már arra is van lehetőség, hogy az utas visszamondja a rendelését, ha kényelmetlenül érezné magát egy önvezető autóban, ekkor automatikusan egy "sima" Über-t küldenek neki.

Forrás: http://www.theverge.com

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »