Öko-drive

“2025-ben az összes új autó elektromos lesz”

A Stanford Egyetem által publikált új tanulmány szerint a fosszilis üzemanyaggal működő autók nyolc éven belül teljesen eltűnnek majd, és az embereknek nem lesz más választása, mint elektromos, vagy más alternatív technológiára épülő autót venni. Ezt főleg azzal magyarázzák, hogy az elektromos járművek - beleértve az autókat, buszokat és teherautókat - ára hamarosan drasztikusan csökkenni fog, ami a benzin ipar teljes összeomlásához vezet.

A Rethinking Transportation 2020-2030 (azaz A szállítás újragondolása 2020-2030) nevű tanulmányt Tony Seba, a Stanford Egyetem közgazdásza vezette, és az olaj iparban dolgozók komoly aggodalommal fogadták. A tanulmány részletesen bemutatja, hogy az emberek váltani fognak az önvezető elektromos autókra, mivel azok karbantartása akár tízszer olcsóbb is lehet a benzines vagy dízeles társaiknál, nem is beszélve arról, hogy a szükséges elektromosság is sokkal olcsóbb, mint az üzemanyag. Mindemellett, egy elektromos autó várható élettartama 1,6 millió kilométer, míg egy hagyományosé csak 330 ezer.

Seba úgy becsüli, hogy kevesebb, mint egy évtizeden belül az autósoknak nehezükre fog esni, hogy benzinkutat találjanak, vagy akár olyan autószerelőket, akik képesek megjavítani egy belsőégésű motort. A legkomolyabb predikciója, hogy 2024-re eltűnnek a hagyományos autókereskedések, és az olaj hordónkénti ára 25 dollárra fog zuhanni (jelenleg 50 dollár). Seba továbbá azt jósolja, hogy az olyanok, akik továbbra is ragaszkodnak a benzines autóikhoz, később plusz kiadásokra számíthatnak, ha meg akarnak majd szabadulni tőle.

elektromos1

A Stanford kutatás kitér arra is, hogy egy évtizeden belül az emberek áttérnek majd az önvezető autókra, mivel azok időről időre egyre jobban teljesítenek és már sokkal kevésbé veszélyesek, mintha emberek vezetnék a járműveket.

“A személyszállítás történelmének egyik legfontosabb fordulópontjának küszöbén állunk. A belsőégésű motoros autók hamarosan drágulni fognak. Ennél fogva, és az adatok alapján kimondhatom, hogy 2025-ben az összes újonnan úttestre gördülő autó elektromos lesz. Sőt az összes busz, traktor, furgon, teherautó, minden ami kerekeken megy elektromos lesz, az egész világon.” – mondta Seba.

elektromos3

A közgazdász professzor szerint a fordulópont valamikor a következő 2-3 évben esedékes, de pontosan akkor fog bekövetkezni, amikor az akkumulátorok képesek lesznek arra hogy az autók több, mint 320 kilométert tegyenek meg egyetlen töltéssel és amikor az elektromos autók ára 30.000 dollár (8,2 millió forint) alá megy. Úgy becsüli, hogy 2022-ben már 20.000 dollárért (5,5 millió forint) lehet majd alsó kategóriás modelleket venni újonnan. Ezt követően pedig már csak egyetlen lépés van hátra, az olajipar teljes összeomlása.

Forrás: http://business.financialpost.com/