Öko-drive

Bejelentették a Fisker új elektromos autóját

Már párszor megpróbálták feltámasztani a céget, több-kevesebb sikerrel, és most ismét tesznek egy próbát. Henrik Fisker, a tervező az EMotion névre keresztelt legújabb elektromos autójával szeretne visszakerülni az elektromos járművek világába. Fisker korábbi autója, a Karma már más tulajdonát képezi, így kénytelen volt egy teljesen új koncepcióval előállni, és az eddigi adatok szerint minden tekintetben túlmutat a Karma-n az EMotion, ami várhatóan 2019-ben lesz elérhető.

fisker1

fisker2

Egyelőre a Fisker Inc-től csak kedvcsináló képeket kaptunk és pár adatot arról, mire is lesz képes az EMotion. Annyi biztos, hogy a korábbi EMotion prototípus formáiból kicsit visszavettek, így egy újradolgozott lökhárítót is kapunk, és egy sokkal “gyártó-barátabb” fényszórót. De ez a visszafogottság csak a külsőt illeti, a belső maradt ugyan olyan extravagáns és még pár új extra is került bele.

fisker3

Az autó kapott egy beépített LIDAR rendszert, így az már képes lesz önvezető módba kapcsolni, ha megkapja a szoftveres frissítést. A visszapillantókon is van 1-1 kamera, így a sofőr teljes 360 fokban láthat mindent maga körül. A Fisker azt is elmondta, hogy az új szénszálas és alumínium belső bőven meghaladja a sztenderd biztonsági szintet, ráadásul sokkal könnyebb lett az autó, mint volt.

fisker34

A teljes specifikációt még nem osztotta meg a nagyközönséggel a gyártó, de annyit már lehet tudni, hogy 650 kilométert fog tudni megtenni egyetlen töltéssel, és egy UltraCharger nevű technológiának a segítségével akár 9 perc alatt feltölthetjük az autót, hogy további 160 kilométert tudjon megtenni. Maximálsis ebessége pedig 230 km/h lesz.

Az autó ára 130.000 dollár lesz (35,5 millió forint), amiért valóban egy minőségi elektromos autót kaphatunk majd. Az EMotion-ről június 30-án rántják le a leplet, akkor derül majd ki minden adat az autóról, valamint akkor már elő is lehet majd rendelni.