Öko-drive

Még a héten legurul az első Tesla Model 3 a gyártósorról

A Tesla Motors, élén Elon Musk-kal valósággal megreformálta az autóipart, kiváltképp, ha az elektromos autók piacáról beszélünk. A korábbi modellek elsöprő sikert arattak, vagyis arattak volna, ha nem a luxus árkategóriába estek volna, ez azonban heteken belül véglegesen megváltozik.

Musk még egy éve jelentette be a vadi új Model 3-at, a Tesla legújabb gyöngyszemét, amire a bejelentés után, azonnal rengeteg megrendelés érkezett. Ez nem csak annak köszönhető, hogy a Tesla már tavaly is egy jól bejáratott név volt a piacon, hanem annak is, hogy Musk kiemelte, ezzel a modellel sokkal nagyobb réteget szeretne megszólítani. Ezt úgy érték el, hogy 50 százalékkal csökkentették az autó árát a korábbi Teslákhoz képest.

Az Egyesült Államokban a korábbi autókat 70-80 ezer dollár körül lehetett kézhez kapni, ami alsó hangon 20 millió forint. A Model 3 viszont 35 ezer dolláros alapárról indít, ami a maga 10 millió forintjával még mindig nehezen nevezhető olcsónak, de lényegesen elérhetőbbé vált rengeteg embernek.

tesla1

A nagy érdeklődés persze nem csupán a név az ár miatt volt ekkora. Folyamatosan jöttek hírek a Model 3 teljesítményeiről. Először érkezett a törésteszt eredménye, amin nagyon jól szerepelt az autó. Következett a gyorsulás mérése, ahol 6 másodperc alatt érte el a 100 km/h-s sebességet ezzel maga mögött hagyva jó pár, hasonló árkategóriájú (vagy drágább) sportautót. Végezetül pedig a hatótávolságáról kaptunk hírt, egyetlen töltéssel 350 km megtételére lesz képes az autó.

tesla3

Egy év várakozás után pedig most pénteken végre valahára le is gurul az első Model 3-as a gyártósorról, és folyamatosan egyre többet fognak készíteni. Elon Musk azt mondta, hogy egy nagyszabású bulit szeretne rendezni az átadó alkalmából, és ott jutna hozzá az első 30 autó szerencsés tulajdonosa is a járművekhez. A partit pedig a hónap végén, július 28-án tartanák meg.

Ha minden a tervek szerint megy, akkor augusztusban további 100 autót gyártanának le, szeptemberben 1500-at, decemberre pedig már 20 ezer autónál járnának. Elképesztő a tempó amit a Tesla diktál, de még így is sok időbe fog telni, mire minden megrendelőnek átadják a Model 3-akat.

Forrás: http://mashable.com/