Öko-drive

A Nissan szerint csak lassan fog nőni az elektromos autók eladása

Szinte az összes autógyártó igyekszik egyre jobban az elektromos autók irányába. A GM bejelentette, hogy 2025-ig legalább 500.000 új elektromos járművet szeretne eladni. Most pedig a Nissan egy elég meglepő becslést, szerintük ugyanis Európában 2020-ban az eladott autók 20%-a elektromos lesz.

Ugyan a két bejelentés nem igen passzol, de mindkettő azt mutatja, hogy határozottan pozitívan tekintenek az autógyártók a jövőbe, ami az elektromos járműveket illeti, habár egyikük sem vár robbanásszerű növekedést az eladásokban. Sajnos azonban, ha ezek a predikciók és célok pontosnak bizonyulnak, még akkor sem érjük el azt a kritikus eladást, ami már számottevő hatással lenne a klímaváltozásra.

Az elektromos autók folyamatos térhódítása két fontos tényezőnek köszönhető. Elsősorban azért mert az autó szektor állandóan növekszik, másodsorban pedig mert egésze egyszerűen szükség van egy gyorsabb váltásra. Ha a szállítási szektor el szeretné érni a káros anyag kibocsájtás-csökkentési céljait, akkor nagyobb teret kell biztosítani az elektromos járműveknek.

nissan1

“A Nissan Motor Co azt várja, hogy a nulla kibocsájtású járművek eladása az európai autó eladások 20%-át fogják kitenni 2020-ban.” – mondta Gareth Dunsmore, a Nissan Europe Electric Vehcle részleg igazgatója. A Nissan azt is elmondta, hogy örömmel fogadták azt a francia rendeletet, amiben azokat jutalmazzák, akik fenntarthatóbb autókat vásárolnak. A francia ökológiai miniszter, Nicolas Hulot szeretné, ha 2040-re Európában már nem adhatnának el több dízellel és gázolajjal működő autót.

Dunsmore erre így reagált: “Ha 2020-ra a piac helyzete megfelelő lesz, akkor biztos vagyok benne, hogy az eladott járműveink 20%-a elektromos lesz, és az évek múlásával ez csak növekedni fog.”

Forrás: http://www.reuters.com/