Öko-drive

Útra kelt a megújuló energiával működő hajó, az Energy Observer

2017.07.18. - 12:02  |  Nincs hozzászólás

Az Energy Observer egykor egy versenyhajó volt, de most egy sokkal fontosabb küldetése van: világszerte felhívja az emberek figyelmét a kibocsájtásmentes energiára és teszi mindezt úgy, hogy egy praktikus példát is mutat.

Az Energy Observer egy olyan hajó, amit szél-, nap- és hidrogén energia hajt. Július 15-én indult útnak Párizsból, ezzel megkezdve a hat évig tartó világ körüli utazását, hogy ezzel hívja fel a világ figyelmét arra, képesek vagyunk megújuló energián megélni.

A hajó nap közben a nap és a szél energiáját hasznosítja, éjszaka pedig a szél- és hidrogén energiából táplálkozik. A szükséges hidrogént a tengervízből szerzi, ami azért nagyon fontos, mert ahogy a hajó szkippere elmondta, az a legnagyobb baj a hidrogénnel működtetett járművekkel, hogy "a felhasznált hidrogén 95 százaléka már fosszilis energiából származik." Jérôme Delafosse, a szkipper még februárban adott interjút a WIRED UK-nek, ahol bemutatta a hajó energiaszerzési módszereit. "A hidrogént a fedélzeten állítjuk majd elő az óceán vizéből. Megtisztítjuk a vizet, majd elektrizáljuk, végül összenyomjuk egy tartályba." - mondta.

hajó2

Az 5 millió eurós (kb. 1,5 milliárd ft), 30 méteres hajót még 1983-ban tervezték, és versenyhajónak szánták. Sokáig versenyzett is, a tulajdonosok és a kapitányok, Frederic Dahirel és Victorien Erussard élvezték a nyílt óceánon történő hajózást, de hamarosan összeálltak kutatókkal, mérnökökkel, építészekkel és másokkal, hogy együtt alakítsák át a hajót az Energy Observer-ré.

A hajó hagyományos napelemes akkumulátorait leváltották a hidrogén tartályok, aminek köszönhetően csaknem háromszor könnyebb lett. Mi több, háromszor olyan gyorsan is képes haladni, mint azelőtt, a jelenlegi maximális sebessége 42 csomó. A hajó azonban a hat éves utazás alatt nagyjából csak 8-10 csomóval fog menni, és így teljesíti a világ 50 országában lévő 101 megállóval tervezett utat.

hajó3

"Szeretnénk demonstrálni a megújuló, zöld, kibocsájtásmentes üzemanyag technológiájának használatát, és eljuttatni az üzenetet mindenkihez a világban." - mondta Erussard. A csapat azt is mondta, hogy az út alatt más, új technológiákat is meg szeretnének ismerni. Éppen ezért rengeteg start-up vállalatot fognak meglátogatni világszerte, hogy tovább tudják fejleszteni a megújuló energia iparát.

Forrás: https://phys.org/

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »