Öko-drive

Teljesen elektromos teherszállító hajót vetnek be a norvégok

A teherszállítás ma fontosabb, mint valaha, hiszen a termékek a bolygó minden pontjáról érkeznek, és minden pontjára érkeznek. Emiatt a környezeti lábnyoma hatalmas ennek az iparnak, de ez hamarosan változni fog, és az első lépést egy norvég, elektromos teherszállító hajó teszi meg.

“A tengerek Teslája”-ként emlegetik a Yara Birkeland névre keresztelt teljesen elektromos és legénység nélküli, önvezető teherhajót. A hajót a tervek szerint 2018 végén fogják először élesben használni. Kezdetben még lesz legénység a hajón, a sikeres tesztelést követően, 2019-től azonban már távirányítással fog működni, végül 2020-tól pedig teljes mértékben önvezető lesz.

A hajót két cég gyártja, egy agrár vállalat, a Yara International, és egy technológiai cég, a Kosgsberg Gruppen. A hajó 100 konténert fog tudni szállítani. 2018 végén, amikor megindul a tesztüzem, kezdetben műtrágyát fog szállítani egy fjord 60 kilométeres szakaszán a gyártól Lavrik város kikötőjéig.

A két vállalat közös közleményben mondta el, hogy a Yara Birkeland-nak köszönhetően dél-Norvégiában jelentősen csökkenni fog a káros anyag kibocsájtás, mivel a hajó 40.000 teherautó utat fog helyettesíteni évente.

yara2

“Szeretnénk teljesen kibocsájtás-mentesek lenni. Még ha sokan azt is mondják, hogy a klímaváltozás nem valódi, az üzlet világában nagyon is az, hiszen a megújuló energiaforrások sokkal kifizetődőbbek, mint a fosszili források.” – mondta a projekt vezetője, Petter Ostbo, a Yara International gyártásvezetője.

Forrás: https://www.theverge.com/