Öko-drive

Autópálya feletti vezetékre kötve közlekedhetnek a hibrid kamionok

2017.08.19. - 10:45  |  Nincs hozzászólás

Nagyban függ jelenlegi jólétünk a teherautóktól, hiszen azok szállítják a termékeket egyik helyről a másikra, de ezek sajnos mind rendkívül környezetszennyezőek. Ennek szeretnének véget vetni Németországban, így a Siemens és Hessen tartomány közösen dolgoztak ki egy megoldást.

Egy 10 kilométeres szakaszon a német autópályán vezetékek fognak futni az út felett, hogy a hibrid teherautók ahhoz csatlakozva, kizárólag elektromossággal tudjanak közlekedni. Amint elhagyják az eHighway-ként (eAutópálya) emlegetett szakaszt, könnyedén visszaválthatnak dízelre.

A Siemens eHighway-je akár meg is duplázhatja a teherautók energiahatékonyságát, a dízelhez viszonyítva. Továbbá a technológia megengedi, hogy bármilyen teherautó csatlakozhasson a hálózatra, valamint nem kell elképesztő költségekbe se vernie magát a cégnek és a tartománynak, hiszen meglévő utak felett fogják kihúzni a vezetékeket. Ha figyelembe vesszük, hogy az önvezető és/vagy elektromos teherautók kora is hamarosan elérkezik, a Siemens eHighway-je egy jó kiindulópont lehetne.

kamion1

Elemzők úgy tartják, hogy a következő 30 évben 200 százalékkal meg fog emelkedni a globális fuvarozások száma, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi kamionokat használva ugyan ennyivel emelkedne a káros anyag kibocsájtásunk is. Ha az elemzőknek igaza van, akkor most kell megkezdeni a váltást hagyományos dízeles teherautókról, még mielőtt túl nagy lenne a baj. A Siemens szerint az eHighway tökéletes megoldás arra, hogy a jövőben megnövekedő termékszállítás ne növelje a klímaváltozást okozó szennyezőanyagok számát a levegőben. Ráadásul a technológia semmilyen drasztikus váltást nem igényel, hiszen meglévő utak felett lennének a vezetékek, és meglévő kamionokkal lehetne őket igénybe venni.

Az első ehhez hasonló eHighway-t még tavaly adták át Stockholmban, Svédországban, de a Siemens máris egy újabbat tesztel Kaliforniában.

Forrás: https://www.treehugger.com/

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »