Öko-drive

Autópálya feletti vezetékre kötve közlekedhetnek a hibrid kamionok

Nagyban függ jelenlegi jólétünk a teherautóktól, hiszen azok szállítják a termékeket egyik helyről a másikra, de ezek sajnos mind rendkívül környezetszennyezőek. Ennek szeretnének véget vetni Németországban, így a Siemens és Hessen tartomány közösen dolgoztak ki egy megoldást.

Egy 10 kilométeres szakaszon a német autópályán vezetékek fognak futni az út felett, hogy a hibrid teherautók ahhoz csatlakozva, kizárólag elektromossággal tudjanak közlekedni. Amint elhagyják az eHighway-ként (eAutópálya) emlegetett szakaszt, könnyedén visszaválthatnak dízelre.

A Siemens eHighway-je akár meg is duplázhatja a teherautók energiahatékonyságát, a dízelhez viszonyítva. Továbbá a technológia megengedi, hogy bármilyen teherautó csatlakozhasson a hálózatra, valamint nem kell elképesztő költségekbe se vernie magát a cégnek és a tartománynak, hiszen meglévő utak felett fogják kihúzni a vezetékeket. Ha figyelembe vesszük, hogy az önvezető és/vagy elektromos teherautók kora is hamarosan elérkezik, a Siemens eHighway-je egy jó kiindulópont lehetne.

kamion1

Elemzők úgy tartják, hogy a következő 30 évben 200 százalékkal meg fog emelkedni a globális fuvarozások száma, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi kamionokat használva ugyan ennyivel emelkedne a káros anyag kibocsájtásunk is. Ha az elemzőknek igaza van, akkor most kell megkezdeni a váltást hagyományos dízeles teherautókról, még mielőtt túl nagy lenne a baj. A Siemens szerint az eHighway tökéletes megoldás arra, hogy a jövőben megnövekedő termékszállítás ne növelje a klímaváltozást okozó szennyezőanyagok számát a levegőben. Ráadásul a technológia semmilyen drasztikus váltást nem igényel, hiszen meglévő utak felett lennének a vezetékek, és meglévő kamionokkal lehetne őket igénybe venni.

Az első ehhez hasonló eHighway-t még tavaly adták át Stockholmban, Svédországban, de a Siemens máris egy újabbat tesztel Kaliforniában.