Öko-drive

Lehet mégsem kamion lesz a Tesla új nagy dobása

Az elektromos autók ipara már szó szerint ott tart, hogy az emberek tűkön ülve várják, mondjuk a Tesla legújabb bejelentését. És a következő nagy leleplezés valószínűleg szeptemberben esedékes, amikor Elon Musk fogja bemutatni a Tesla elektromos kamionját.

A Tesla az elmúlt időben sikert sikerre halmozva menetelt előre. Több, az autók világán kívüli projektbe is belekezdtek, amik elképesztően sikeresnek bizonyulnak, de persze a járművek terén sem kellett félteni a céget. Bejelentették a legolcsóbb modelljüket, a Model 3-at, ami azóta már le is gördült a gyártósorról, áprilisban pedig híreket kaptunk, hogy a cég most egy sokkal nagyobb területre szeretne koncentrálni, a teherszállításra.

tesla1

Akkor kaptunk is róla egy sejtelmes képet, de több információ nem volt. A Reuters most viszont azt írja, hogy szeptemberben számíthatunk arra, hogy bemutatják a jármű prototípusát, ami a jelek szerint kamion helyett egy haszongépjármű lesz. Ezt főleg arra az információra alapozzák, hogy a pletykák szerint a jármű akkumulátorai mindössze 320-480 kilométert fognak tudni megtenni egyetlen töltéssel, ami országok közötti szállításnál rendkívül előnytelen lenne. Sokkal biztosabb, hogy ilyen specifikációval a Tesla inkább a belföldi csomagszállításra koncentrál.

Valószínűleg a Tesla is azért kezdett el inkább egy ilyenen dolgozni, mint egy teherautón, mert a személygépjárművek és a kamionok között még itt van ez a szint is, ahol szintén nem gyakoriak az elektromos modellek. Ezáltal a piaci rés megvan, és ki, ha nem a Tesla ugrana rá a legnagyobb erővel. A brit posta, a Royal Mail legutóbb kilenc elektromos csomagszállító furgont szerzett be, ami eltörpül a teljes flotta, 46 ezres számától. Mire azokat minden le szeretnék cserélni, a Tesla jó eséllyel ott lehet a választási lehetőségek listáján.

tesla3

A másik valószínű indok, hogy inkább a kisebb távolságú fuvarozásra koncentrálnak Muskék, hogy a kamionok továbbra is képesek kétszer, háromszor ekkora távolságot megtenni. A Tesla Model S is nagyjából annyit képes megtenni egy töltéssel, mint amennyire a furgont tippelik, ami már bőven versenyképes akár egy belsőégésű motorral szemben is, hiszen abban a kategóriában egy benzines autó sem képes sokkal több utat megtenni. Könnyen lehet, hogy még a Tesla sem talált tökéletes megoldást arra, hogyan oldja meg, hogy egy kamionnak “illene” megtenni 700-1000 kilométert egyetlen töltéssel.

Forrás: https://www.reuters.com/