Öko-drive

A Jaguar is teljesen elektromos lesz

2017.09.13. - 15:03  |  Nincs hozzászólás

Egyértelműen az elmúlt évek legnagyobb ipari fordulatai közé tartozik az autóipar elektromossá tétele. Amellett, hogy sok ország kormánya jutalmazza azokat, akik elektromos járműveket vásárolnak, az autógyártók is egyre több pénzt fektetnek a zöld autókba.

A Jaguar jelentette be, hogy 2020-tól kizárólag elektromos autókat fognak gyártani és értékesíteni. Ebbe természetesen beletartozik a már bejelentett Jaguar I-Pace EV, és a legújabb gyönyörűség, a Jaguar E-type Zero, ami az az 1960-as években megjelent Jaguar E-type formáját kapta meg. A végeredmény egy elegáns, de ugyanakkor rendkívül modern és természetesen elektromos autó.

ev2

Az E-type a maga idejében hatalmas népszerűségnek örvendett. Maga Enzo Ferrari és azt mondta, hogy az a világ leggyönyörűbb autója. A mostani modell külsőleg szinte teljesen meg fog egyezni az 50 évvel ezelőttivel, belsőleg azonban komoly eltérések lesznek. Az új Zero modellben a zero a károsanyag-kibocsájtásra utal, mivel nem lesz neki. A Jaguar E-type Zero hatótávolságát tekintve a középmezőnyben helyezkedik el, a maga 270 kilométeres távolságával. A teljes töltés azonban nem is igényel sok időt, elég 6-7 órán át tölteni, hogy a teljesen lemerült akkumulátort feltölthessük. Az E-type Zero 5 és fél másodperc alatt éri el a 100 km/h-s sebességet, ami ugyan nem éri el a Tesla teljesítményét, "de a Teslák nem is ennyire szépek - valamit valamiért" - írja az Index. Egyelőre mást nem tudunk az autóról, sem az árát, sem azt, hogy mikor érkezik.

A Jaguár előtt más autógyárak is bejelentették, hogy teljesen ráállnak az elektromos vonalra. Egy héttel a Jaguar előtt az Aston Martin tett egy ilyen bejelentést, hogy 2025-ig mindent elektromosra cserélnek, míg a Volvo egy hónapja mondta, hogy 2019-ig megszüntetik a kizárólag benzines autók gyártását, és azon túl minden modellt rá lehet majd dugni elektromos töltőkre.

Különös, hogy mind a három vállalatot a Ford adta el a 2000-es évek végén. Mivel a három közül egyik sem állít elő annyi autót, mint az óriások - a General Motors, Toyota vagy Volkswagen - feltételezhető, hogy így szeretnének a jelenleg elvárt kibocsájtási követelményeknek megfelelni, amit csak tovább erősít az Egyesült Királyságban, és Franciaországban elfogadott tiltások, amik a benzines és dízeles autók árusítását és gyártását tiltják.

Forrás: https://www.theverge.com/

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »