Öko-drive

A Jaguar is teljesen elektromos lesz

A Jaguar jelentette be, hogy 2020-tól kizárólag elektromos autókat fognak gyártani és értékesíteni. Ebbe természetesen beletartozik a már bejelentett Jaguar I-Pace EV, és a legújabb gyönyörűség, a Jaguar E-type Zero, ami az az 1960-as években megjelent Jaguar E-type formáját kapta meg. A végeredmény egy elegáns, de ugyanakkor rendkívül modern és természetesen elektromos autó.

ev2

Az E-type a maga idejében hatalmas népszerűségnek örvendett. Maga Enzo Ferrari és azt mondta, hogy az a világ leggyönyörűbb autója. A mostani modell külsőleg szinte teljesen meg fog egyezni az 50 évvel ezelőttivel, belsőleg azonban komoly eltérések lesznek. Az új Zero modellben a zero a károsanyag-kibocsájtásra utal, mivel nem lesz neki. A Jaguar E-type Zero hatótávolságát tekintve a középmezőnyben helyezkedik el, a maga 270 kilométeres távolságával. A teljes töltés azonban nem is igényel sok időt, elég 6-7 órán át tölteni, hogy a teljesen lemerült akkumulátort feltölthessük. Az E-type Zero 5 és fél másodperc alatt éri el a 100 km/h-s sebességet, ami ugyan nem éri el a Tesla teljesítményét, “de a Teslák nem is ennyire szépek – valamit valamiért” – írja az Index. Egyelőre mást nem tudunk az autóról, sem az árát, sem azt, hogy mikor érkezik.

A Jaguár előtt más autógyárak is bejelentették, hogy teljesen ráállnak az elektromos vonalra. Egy héttel a Jaguar előtt az Aston Martin tett egy ilyen bejelentést, hogy 2025-ig mindent elektromosra cserélnek, míg a Volvo egy hónapja mondta, hogy 2019-ig megszüntetik a kizárólag benzines autók gyártását, és azon túl minden modellt rá lehet majd dugni elektromos töltőkre.

Különös, hogy mind a három vállalatot a Ford adta el a 2000-es évek végén. Mivel a három közül egyik sem állít elő annyi autót, mint az óriások – a General Motors, Toyota vagy Volkswagen – feltételezhető, hogy így szeretnének a jelenleg elvárt kibocsájtási követelményeknek megfelelni, amit csak tovább erősít az Egyesült Királyságban, és Franciaországban elfogadott tiltások, amik a benzines és dízeles autók árusítását és gyártását tiltják.