Öko-drive

Megérkezett az első 50 Tesla Dubajba

2017.09.23. - 19:54  |  Nincs hozzászólás

A Tesla még februárban kötött egy szerződést az Egyesült Arab Emírségekkel, miszerint 200 autót fognak nekik szállítani. Az autók egytől egyig a város taxi-flottáját erősítik majd, ha megérkezik mind, egyelőre a Tesla – a tervek szerint – le is szállította az első 50 darabot.

Az új "tesla-flottában" lesznek Model S szedánok és Model X városi terepjárók is, ráadásul egytől egyik fel vannak szerelve a Tesla legújabb önvezető szoftverével. A cél, hogy egy teljesen önvezető taxis flottát építsenek ki Dubajban.

Egyelőre természetesen egyik Tesla sem rendelkezik a teljes önvezető technológiával. Hardveresen igen, de a szoftvert jelenleg is aktívan tesztelik, hogy minél előbb bevethető legyen. Amíg a világ vár arra, hogy a sofőr a kormány mögött kényelmesen hátradőlhessen és rábízhassa magát a Teslájára, addig a jelenlegi Tesla tulajdonosok - így a dubaji taxisok - élvezhetik a Tesla félautomata rendszerét.

"A Közúti és Közlekedési Hatóság (RTA) által vásárolt Tesla Model S-ek, és X-ek hardveresen fel vannak szerelve arra, hogy egy olyan biztonságot nyújtsanak, amik magasabbak annál, mint amekkorát egy ember tudna garantálni. A Tesla Autopilot rendszere úgy van tervezve, hogy a sofőrök sokkal magabiztosabban közlekedhessenek az utakon, és hogy megkönnyítse az autópályán történő közlekedést." - mondta a dubaji Közúti és Közlekedési Hatóság igazgatója, Mattar Al Tayer.

De ez még csak a kezdet. Dubaj most kapta meg a 200 autóról szóló megállapodás első 50 darabját, de közben máshol is nagy erőkkel dolgoznak az önvezető taxikon. Az Uber tavaly kezdett el egy félig önvezető rendszert tesztelni Pittsburgh-ben. Sőt a főváros, Washington, D.C. is érdeklődik a technológia iránt, valamint, hogy miként lehetne azt a legbiztonságosabban tesztelni a városban.

A statisztikák és kutatások szerint a közúti balesetek több, mint 95%-át valamilyen emberi hiba okozza. Ezen hibák teljes kiküszöbölése nagyban növelhetné az utak biztonságát. A biztonság tovább nőne, ahogy egyre többen váltanának önvezető technológiára. Emellett pedig az önvezető autók elektromosak is lennének, így tiszta levegő mellett élvezhetnénk a biztonságos utakat.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »