Öko-drive

Kína meghosszabbítja az elektromos autókra vonatkozó adókedvezményt

Egy idő után azonban ezek a támogatások, és engedmények le fognak állni, ahogy egyre több és több elektromos autó lepi el az uatakat. Kínában 2018 januárjától vonták volna vissza az adókedvezményt, de a pénzügyminiszter bejelentette pár nappal az év vége előtt, hogy az “új elektromos autókra” (teljesen elektromos, hibrid, és hidrogén üzemanyagcellás autókra) vonatkozó kedvezményeket meghosszabbítják 2020 december 31-ig.

Az ilyen késői bejelentés arra enged következtetni, hogy a kormány már egy ideje tervezte a meghosszabbítást. A tervük azonban az információ visszatartásával valószínűleg az volt, hogy felrázzák a piacot, és ezzel ösztönözzék azokat embereket elektromos autók vásárlására, akik eddig csak fontolgatták a dolgot.

A hosszabítás azért rendkívül érdekes, mert Kínában 2019-től kezdve bevezetik a kötelező elektromos autó kvótát, aminek az első két évében továbbra is hatalmas adókedvezmény jár az új autók vásárlásánál.

A Reuters arról írt, hogy több autógyártó is kérte a kínai kormányt, hogy hosszabítsák meg a pénzügyi támogatást. Ezt a kérést arra az aggodalomra alapozták, hogy jelenleg még nem elég erős a vásárlói igény az elektromos autókra, hogy állami témogatás nélkül is magasak maradjanak az eladások.

1200px-Byd_e6_crossover1

A pénzügyminiszter elmondása alapján a hosszabítás segíteni fogja az innovációt és a fejlesztést ezen a területen. Kína azt reméli, hogy az elektromos autók piacán képes lesz felvenni a versenyt – vagy akár átvenni a vezető szerepet. Példának okáért a kínai BYD-et már olyan autómárkákkal emlegetik egy lapon, mint a Ford vagy a Nissan, ha arról van szó, melyik gyártó fogja uralni a kínai elektromos autó piacot.

Valószínűleg azonban az is közrejátszott a döntésben, hogy a kínani autó piac növekedése kissé lelassult 2017-ben. Az elektromos autók eladása továbbra is magabiztosan növekedik, évente 50 százalékkal, de a kormány is úgy látja, hogy ez nem elegendő ahhoz, hogy a piacon biztos lábakon álljon állami támogatás nélkül is.