Öko-drive

A Nissan önvezető taxit tesztel Japánban

Kevés országról mondható el, hogy olyannyira felszerelt volna a legújabb technológiával, mint Japán, ahol most a 2 év múlva megrendezésre kerülő olimpia miatt amúgy is felgyorsult, a lassúnak aligha nevezhető technikai élet.

Míg sok országban az önvezető autók használata és tesztelése nem lehetséges, Japánban már el is kezdik tesztelni az önvezető taxikat. A Nissan március 5-én kezdi az Easy Ride tesztüzemét Yokohamában. Terveik szerint a rendszer a 2020-as olimpiára már kész lesz a debütálásra, így a megnövekedett turizmust ki fogjék tudni szolgálni.

A Nissan egy tokiói telefonos applikációkat fejlesztő céggel, a DeNA-val állt össze, hogy közösen alkossák meg a rendszert, amit egy 4,5 kilométeres szakaszon fognak tesztelni kezdetben. Ugyan kezdetben eléggé limitált a rendszer, mégis a Nissan Easy Ride ilyen jellegű tesztelése egy hatalmas lépés a jövő felé, ahol a városi közlekedésnek szerves részeit fogják képezni az önvezető autók.

Az Easy Ride rendkívül különleges lesz abban a tekintetben, hogy nem csupán A-ból B-be fogja szállítani az utasokat, de út közben folyamatosan ellátja majd a őket fontos információkkal. Többek között jelezni fogja, ha hamarosan egy nevezetességhez érnek, vagy bolthoz, vagy egy felkapott rendezvényhez, így az utasok bármikor azt mondhatják, hogy félbeszakítják az utat és beugranak mondjuk fényképezkedni egy épülethez.

Nissan-Taxi-1020x610

Az Easy Ride emellett nagyon szorosan szeretne dolgozni a helyi vendéglátó egységekkel, például ha valaki út közben arra kéri a taxit, hogy álljon meg, mert szeretne bemenni egy étterembe, az Easy Ride egy kupont ad az utasnak, így pár százalékkal olcsóbban ehet majd. Az Easy Ride egyébként, hasonlóan az Überhez minden utastól visszajelzést fog kérni a szolgáltatással kapcsolatban. Arról kérdezik majd őket, hogy milyen volt az élmény, és a véleményüket arról, hogy mennyibe kellene kerülni egy ilyen útnak. A Nissan és a DeNA ezeket mind figyelembe veszi, és ezek alapján a visszajelzések alapján fogják javítani a rendszerüket.

A Nissan tervezett tesztüzeme csak pát hétig fog zajlani, egy 4,5 kilométeres úton a székházuk és egy yokoshimai bevásárló központ között. De persze a cég nem fogja ennyivel beérni, és még több, sokkal nagyobb volumenű tesztet szeretne végrehajtani.

A városvezetés észrevette, hogy egy olimpia méretű rendezvényt nem lehet fél vállról venni, és hogy egy hatalmas taxis toborzással sem biztos hogy fel tudnának készülni teljes mértékben arra a tömegre, ami két év múlva nyáron el fogja árasztani Tokiót. Emellett azt is figyelembe vették, hogy Japán komoly légszennyezési problémákkal küzd, ezért a Nissan lecsapott az alkalomra, hogy tesztelhesse a rendszert. A Nissan több útvonalat szeretne hozzáadni a rendszerhez, emellett a következő két évben több nyelven is szeretnék elérhetővé tenni az alkalmazást, és pontosítani is akarnak a várható érkezési idő terén, ami csak akkor működik, ha egy hatalmas adatbázisból dolgozhat majd.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a technológia esetleges hiányosságaiból vagy tökéletlenségéből fakadó problémákat, a Nissan a tesztüzem és az olimpia alatt minden egyes járművet be fog kötni a központba, ahol a dolgozók bármikor átvehetik az irányítást az autó felett, amennyiben az indokolt.

Forrás: https://www.engadget.com/