Technika

Napszimulátort tanulmányozhatnak a diákok

Napelemes méréseket végezhetnek a diákok azon a nyári táboron, amelyet a reálszakok népszerűsítése érdekében a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) idén nyáron, harmadik alkalommal rendez meg – olvasható az Akadémia honlapján.

Hagyományos nyári tábort szervez Magyar Tudományos Akadémia. A résztvevő tanulók mérnöki ötleteket csenhetnek el az élővilágból a lepkék színképzését tanulmányozva, vagy éppen napelemes méréseket végezhetnek napszimulátoron. A tábor során a kiválasztott 10. és 11. évfolyamos középiskolás diákok huszonhárom, az intézetben folyó nemzetközi színvonalú kutatás valamelyikében vehetnek részt. Harmadjára rendez nyári tudományos tábort a középiskolás fiatalok számára az MTA MFA, amelynek nem titkolt célja, hogy ezzel is ösztönözze a diákok természettudományos pályaválasztását.

Az MFA által szervezett tudományos tábor különlegessége, hogy a diákok nem száraz rutinfeladatokat kapnak, hanem valódi kutatási eszközökkel, létező tudományos témákba kapcsolódhatnak be. Ezáltal megismerhetik, mi fán is terem a kutatói munka, miért érdemes ezt a pályát választaniuk. „A természettudományok népszerűtlensége egyre aggasztóbb méreteket ölt, jóllehet ezek a szakmák kecsegtetnek a legjobb anyagi és elhelyezkedési lehetőségekkel, Magyarországnak pedig stratégiai kitörési pontot jelenthetnek az innovációban” – fogalmazott Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója. A 2010. június 21. és 25. között megrendezendő nyári táborban az idén még nem érettségiző diákok huszonhárom kutatási téma közül választhatnak. A „Tanuljunk egymástól!” névre keresztelt táborba internetes pályázat útján jelentkezhetnek az érdeklődők 2010. május 31-ig, az ország, valamint a Kárpát-medence bármely magyar nyelvű gimnáziumából. További részletek az MTA honlapján.