Technika

A klór és lehetséges alternatívái

Legyen szó strandon található, több száz embert befogadni képes medencéről, vagy egy kisebb, kertes házban szolgáló darabról, a fertőtlenítés egyformán fontos szerepet játszik.

A medencék tisztán tartásához szűrésre, a víz keringetésére és fertőtlenítésére van szükség. Az egyik legelterjedtebb hozzáadott fertőtlenítőszer a klór, ami számtalan hátránnyal rendelkezik, de vannak alternatívák.
Egy hatékony fertőtlenítő rendszerrel csökkenthetjük a víz kezelésével járó költségeket, a ráfordított időt, de a legfontosobb, hogy a klórozással járó kellemetlen hatásokat is minimalizálhatjuk. A medencénk egészségesebb lesz, kevesebb klóros víz folyik ki belőle és kevesebb hozzáadott kémiai anyagot kell használnunk, így az ökolábnyomunkat is jelentősen csökkentjük.
A klórnak számtalan, az egészséget is befolyásolni képes mellékhatása van. Jobb esetben csak kellemetlen illatot és érzést vált ki a klór, nem beszélve a hajat és az úszóruhát érő öblítő hatásról. Idővel a medence falait támadja meg korrózió formájában, és a berendezésekben is kárt okoz, ami költséges javításokhoz vezet.
Súlyosabb esetben a klór organikus anyaggal vegyülve (például haj vagy izzadtság) olyan kórokozók kialakulásához vezet, mint a nitrogén-triklorid, ami asztmás megbetegedésekhez vezet.

Az alternatív megoldásokkal nem tudjuk teljesen kizárni a klór alkalmazását, de drasztikusan csökkenthető a hozzáadott mennyiség. Nincs egyetlen, minden medencénél alkalmazható eljárás, de több lehetőségből is választhatunk.

Az egyik megoldás az ózonos tisztítóberendezés. Ezek a rendszerek a levegőből nyert oxigént alakítják át ózonná, melyet a tisztítóberendezés cirkulál tovább. A víz keringetése kitüntetett fontosságú ennél az eljárásnál, és a hozzáadott klór mennyisége csupán 20%-a egy hagyományos medencéhez képest. Az ózon a vízben felbomlik, és a különböző szennyeződéseket összegyűjtve egyszerűbb szűrést tesz lehetővé. Ráadásul a víz savtartalmát sem befolyásolja az ózonos kezelés, így a medence PH értéke is könnyen beállítható.

Egy másik megoldás az UV lámpák alkalmazása a tisztítóberendezésekben. A fertőtlenítő pontokon átfolyó vízből hatásosan eliminálja a baktériumokat, ezzel akár 70%-os klórtartalom csökkentést érhetünk el. További előnye, hogy felgyorsítja azoknak a baktériumoknak a felbontását, melyet a klór önmagában nagyon lassan képes véghezvinni.

Az utóbbi években terjedtek el a fémionokat is hasznosító tisztító berendezések. A többek közt ezüst- és rézionokat alkalmazó rendszerek önmagukban nem képesek biztosítani a megfelelő higiéniát, de hatásosan csökkentik az alga és más baktériumok képződését.

Az egyik leghatásosabb megoldás a természetes kialakítású, minden kemikáliát nélkülöző medencék. Európában és az Államokban egyre elterjedtebbek a hagyományos telepítésű, jótékony baktériumokat alkalmazó, növényeket és olykor halakat is tartalmazó medencék.
Tökéletesen illeszkednek a környezetbe, és kiépítésük nagyjából csak 10-20%-al haladja meg egy hagyományos medence költségeit.