Technika

Levegőtisztító burkolat Hollandiában

Az ötlet Japánból származik, míg a gyártást a holland Struyk Verwo Infra nevű cég végzi. Az első kísérlet a holland Hengelo városában zajlott.

A városban található Castor út ezer négyzetméteres szakaszát burkolták le az új megoldással, míg egy másik, ugyanekkora szakaszt hagyományos kövekkel fedtek le. Három levegőmérés is bizonyította, hogy az új, tízszer húsz centiméteres kockákból álló felület 25-45 százalékkal csökkentette a nitrogén-oxidok koncentrációját.

A burkolat titka a felületen található titán-dioxid rétegben rejlik. Ez napfény segítségével alakítja át a nitrogén-dioxidot nitráttá – idézi a kutatás vezetőjét a Zöldtér. Ennek köszönhetően hideg, téli időjárásban is hatásosan működik a fejlesztés.
Jos Brouwers az eindhoveni műszaki egyetemi professzorahozzátette: a növények sem telepednek meg a kövek között, és a felület még a koszt is tisztítja.

A kő 50 százalékkal többe kerül a hagyományos társainál, ennek ellenére a gyártás, alapozás, lerakás többletköltsége mindössze 10 százalék.