Technika

Top 10 környezetbarát technikai újítás

A livescience.com összeállította a környezetbarát technikai fejlesztések Top 10-es rangsorát. Elsőként a lista második felét ismertetjük.

10. Tegyük a papírt elavulttá!

Képzeljük el, amint elfekszünk a díványon a reggeli újsággal, majd később az egyik kedvenc szerzőnk novelláját olvassuk ugyanazon lapon! Ez csak ez egyik lehetőség a sok közül, amivel az elektronikus papír rendelkezik. A hagyományos újságpapírra megtévesztésig hasonlító, flexibilis kijelzőként definiálható, gyakorlatilag mindig újrahasználható találmány a lista tízedik helyezettje.

A kijelző rengeteg, apró részecskét tartalmazó mikro kapszulából épül fel, melyek segítségével az elektromos töltések összefüggő nyomatot képeznek. Minden egyes mikro kapszula fekete és fehér részecskét is tartalmaz, melyek pozitív és negatív töltéseik segítségével kapcsolódnak egymáshoz. A kívánt töltéstől függően a fekete és fehér részecskéket tartalmazó felületek különböző mintákat jelentetnek meg.

Érdekes adat, hogy az Egyesült Államokban minden nap 55 millió újságot adnak el.

9. Ássuk el a káros cuccokat!

A szén-dioxid a legkárosabb gáz, amely üvegházhatása révén prominens szerepet játszik a globális felmelegedés kialakulásában. Az EIA (Energy Information Administration) adatai alapján 2030-ra közel 8000 millió metrikus tonna CO2-t fogunk kibocsátani! Egyes tudósok úgy gondolják, hogy lehetetlen megállítani a gázok kibocsátását, így az egyetlen megoldás, ha a levegő helyett a földbe temetjük azokat.
A kiaknázott olajmezők, só tározók, vagy sziklák kitűnő helyként szolgálhatnának erre a célra.  Az ellentábor azonban magas költségekről, ismeretlen hatásokról beszélnek, és egyáltalán nem biztos, hogy a gázok nem törnek idővel a felszínre.

8. Hagyjuk, hogy a növények és a mikrobák takarítsanak utánunk!

A természet az egyensúly visszaállításához a növényeket és a mikrobákat hasznosítja.  A nitrátok felszámolása a mikrobák segítségével a szennyezett vizekben, és a növények hasznosítása a talajban lévő szennyeződések felvételére: ezeket a folyamatokat phytoremediation-nak nevezik. A szóösszetétel az ókori görög phyto (növény) és a latin remedium (egyensúly helyreállítás) kifejezésekből keletkezett.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség rendszeresen alkalmazza ezeket az eljárásokat bizonyos telepek fertőtlenítésére. A tudósok is próbálkoznak egyes fajok genetikai módosítása révén elérni, hogy a szennyeződések könnyebb betakarítása érdekében a gyökérzetből a levelekre kerüljenek ezek a károkozók.

7. Ültesd be a háztetőd!

Csoda, hogy a babiloni függőkertre hasonlító megoldás nem terjedt el hamarabb a modern világban. A legenda szerint a király azért rendelte el a palotában található teraszok, tetők, és balkonok kerttel történő beültetését, hogy az egyik felesége kedvében járhasson. A tetőkertek elviselhetőbbé teszik a nyári kánikulát, felszívják az esővizet, a szén-dioxidot oxigénné alakítják át, és csökkentik a légkondicionálók használatának a szükségességét. Arról nem beszélve, hogy csökkenthetik a nagyvárosokban kialakuló „betondzsungel” érzést. Énekes madarak és pillangók lelhetnek új otthonra, ráadásul több időt töltenénk a szabadban.

6. Használjuk ki a hullámokat és a dagályokat!

Az óceánok borítják a Föld felszínének több mint a hetven százalékát. A hullámok nagy mennyiségű energiát tartalmaznak, melyet turbinák segítségével elektromos árammá alakíthatunk. Az igazi nehézség abban rejlik, hogyan tudnánk hasznosítani ezt az alternatív energiaforrást. Néha túl kicsik a hullámok, máskor a keletkezett energia tárolása okoz gondokat. New York városa hamarosan hat turbinával fog kísérletezni, míg Portugáliában egy új projekt révén 1500 otthon számára elegendő energia előállításában bíznak.