Technika

Top 10 környezetbarát technikai újítás – 2.rész

A livescience.com összeállította a környezetbarát technikai fejlesztések Top 10-es listáját. Helyezettek 1-5ig.

5. Hasznosítsuk az óceánokban rejlő hőenergiát

Az óceán a legnagyobb napkollektor a világon: naponta 250 billió olajhordónak megfelelő energiát nyelnek el a napsütésből. Amerika éves olajfogyasztása 7,5 billió hordó. Az OTEC technológia (Ocean thermal energy conversion) az óceánokban rejlő energiát aknázza ki a vízfelszín és a mélyvíz közötti hőmérséklet különbségre alapozva. Ez a hőmérséklet különbség olyan turbinákat képes működtetni, melyek generátoroknak továbbítják az energiát.
Sajnos ez az eljárás még nem elég hatékony ahhoz, hogy az egyik alapvető energiaforrássá léphessen elő.

4. Ragyogó ötletek!

A Napból érkező energia, mely fotonok formájában jut el a Földre, könnyen hasznosítható hő vagy áram formájában. A napelemek és napkollektorok már bevált rendszereknek számítanak.  A tudósok tükrökkel és parabola antennákkal igyekeznek kitolni a napenergiában rejlő lehetőségek határait. Mint minden beruházásnál, itt sokat számít a kormányok támogatása és ösztönző ereje. Januárban a kaliforniai kormány jóváhagyott egy ösztönző programot, mely támogatást nyújt a napenergia hasznosításához. Arizona jelenti a másik végletet, mivel bőséges napenergiával rendelkezik, de az állam nem számol vele, mint kiemelt lehetőséggel.
Több helyen is tervezték az új rendszerek felállítását, de esztétikai okok miatt az ott élők leszavazták…

3.  A „H” erő

A hidrogén alapú üzemanyagcellák a fosszilis energiahordozók alternatívájaként terjednek el, melyek nem terhelik a környezetet kibocsátott gázokkal. Ezek a rendszerek vizet állítanak elő hidrogén és oxigén vegyítése révén – és a folyamat során áramot is generálnak. A probléma a hidrogénben, pontosabban a hidrogénhez jutásban rejlik.

A hidrogént víz és alkohol molekulák segítségével nyerik, ezek a molekulák felelősek azért, hogy a hidrogén az üzemanyagcellákba jusson.  Ezek a folyamatok sokszor igényelnek hagyományos energiaforrásokat alapanyagként, így a környezettudatosság elveszik.

Tudósok már kifejlesztettek laptopokat és egyéb eszközöket, melyek üzemanyagcellával működnek. Az autógyárak azt ígérik, hogy hamarosan csak tiszta vizet fognak kibocsátani a hidrogéncellás járműveik.  Ezek ellenére a hidrogén nem az a terület, melyet minden szakember száz százalékban „zöldként” realizál.

2. Vonjuk ki a sót a vizekből!

A század közepére emberek billióit fogja érinteni az ivóvízhiány – derül ki egy ENSZ jelentésből. A tengervízből történő só és ásványi anyagok kivonásával könnyen nyerhetünk ivóvizet, így a vízhiányban érintett területek ellátása nem jelentene problémát.
Sajnos a sótalanítás egy rendkívül drága és sok energiát igénylő eljárás – utóbbi miatt környezetszennyző is. A tudósok egy olyan módszer kifejlesztésén dolgoznak, amelyben olcsó üzemanyagok segítségével melegítik fel és párologtatják a vizet, mielőtt azt mikroszkopikus nagyságú szűrőkkel ellátott membránokon vezetnék át.


1.Készítsünk olajat mindenből – szinte bármiből!

Alumíniumból, gumiból, de még a pulykabélből is állíthatunk elő olajat! A lényeg, hogy az alapul szolgáló vegyület szenet tartalmazzon, és már csak megfelelő nyomásra és hőre van szükség. A természet is hasonló módon állítja elő ezt az energiahordozót, de ezzel az eljárással évmilliókra tudjuk biztosítani a „fekete aranyat”.  Egy tonna súlyú pulyka hulladékból 271 kilogramm olaj nyerhető.