Technika

Méltányos és zöld telefont!

Küldj e-képeslapot a szolgáltatódnak 2010. október 12-ig, és szólítsd fel arra, hogy kínáljon méltányos körülmények között készült, környezetbarát mobiltelefon-készülékeket!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete csatlakozott az európai makeITfair program képeslapkampányához, amelynek célja, hogy ösztönözze a nagy mobiltelefon szolgáltatókat – többek között a magyar piacon jelen lévő Telenort, T-Mobile-t és a Vodafone-t -, hogy kínáljanak méltányos és környezetbarát körülmények között előállított telefonokat fogyasztóiknak. Jelenleg ugyanis csak a dolgozókat kizsákmányoló munkakörülmények között készült mobilokat lehet vásárolni.

A makeITfair kampányával rámutat a mobiltelefon-gyártó szektorban uralkodó tarthatatlan állapotokra, például a magas termelési kvótára, a hosszú munkanapokra, a kikényszerített túlórákra, a tisztességes megélhetéshez messze nem elegendő fizetésre, az önszerveződés tiltására, amely lehetetlenné teszi, hogy a dolgozók megvédhessék érdekeiket. Miközben az Apple piacra dobta a negyedik generációs iPhone-ját, aktivisták 2010. június 8-án világszerte tüntetéseket szerveztek annak a 10 munkásnak az emlékére, akik – az előbb említett méltánytalan munkakörülmények miatt – öngyilkosságot követtek el a Foxconn sencseni (shenzeni) üzemében. Ebben a gyárban készítik az iPhone-t és más, manapság közkedvelt elektronikai terméket. Rossz hír a fogyasztó számára: az egyetlen „választási lehetőséget” azok a készülékek jelentik, amelyeket a Foxconnhoz hasonló cégek által kizsigerelt munkások gyártanak.

Tegyük együtt méltányossá az elektronikai ipart!

Segítsen összegyűjteni és eljuttatni 10.000 aláírást a mobiltelefon-szolgáltatóknak!

Küldjön (e-)képeslapot a szolgáltatójának, szólítsa fel arra, hogy kínáljon méltányos körülmények között készült, környezetbarát mobiltelefon-készülékeket, valamint adjanak kellő tájékoztatást arról, hogy a leadott készülékeket megfelelően ártalmatlanítják!

A képeslap megtalálható szórakozóhelyeken a képeslapelosztó-állványokon, vagy elektronikusan a www.makeitfair.org/take-action/mobiltelefont oldalon.