Technika

Méltányos és zöld telefont!

2010.10.05. - 10:02  |  Nincs hozzászólás

Küldj e-képeslapot a szolgáltatódnak 2010. október 12-ig, és szólítsd fel arra, hogy kínáljon méltányos körülmények között készült, környezetbarát mobiltelefon-készülékeket!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete csatlakozott az európai makeITfair program képeslapkampányához, amelynek célja, hogy ösztönözze a nagy mobiltelefon szolgáltatókat – többek között a magyar piacon jelen lévő Telenort, T-Mobile-t és a Vodafone-t -, hogy kínáljanak méltányos és környezetbarát körülmények között előállított telefonokat fogyasztóiknak. Jelenleg ugyanis csak a dolgozókat kizsákmányoló munkakörülmények között készült mobilokat lehet vásárolni.

A makeITfair kampányával rámutat a mobiltelefon-gyártó szektorban uralkodó tarthatatlan állapotokra, például a magas termelési kvótára, a hosszú munkanapokra, a kikényszerített túlórákra, a tisztességes megélhetéshez messze nem elegendő fizetésre, az önszerveződés tiltására, amely lehetetlenné teszi, hogy a dolgozók megvédhessék érdekeiket. Miközben az Apple piacra dobta a negyedik generációs iPhone-ját, aktivisták 2010. június 8-án világszerte tüntetéseket szerveztek annak a 10 munkásnak az emlékére, akik – az előbb említett méltánytalan munkakörülmények miatt - öngyilkosságot követtek el a Foxconn sencseni (shenzeni) üzemében. Ebben a gyárban készítik az iPhone-t és más, manapság közkedvelt elektronikai terméket. Rossz hír a fogyasztó számára: az egyetlen „választási lehetőséget” azok a készülékek jelentik, amelyeket a Foxconnhoz hasonló cégek által kizsigerelt munkások gyártanak.

Tegyük együtt méltányossá az elektronikai ipart!

Segítsen összegyűjteni és eljuttatni 10.000 aláírást a mobiltelefon-szolgáltatóknak!

Küldjön (e-)képeslapot a szolgáltatójának, szólítsa fel arra, hogy kínáljon méltányos körülmények között készült, környezetbarát mobiltelefon-készülékeket, valamint adjanak kellő tájékoztatást arról, hogy a leadott készülékeket megfelelően ártalmatlanítják!

A képeslap megtalálható szórakozóhelyeken a képeslapelosztó-állványokon, vagy elektronikusan a www.makeitfair.org/take-action/mobiltelefont oldalon.

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »