Technika

Melyik játékkonzol fogyasztja a legkevesebb energiát?

Erre a kérdésre keresték a választ az amerikai Electric Power Research Institute (EPRI) kutatói. A tesztben a három legelterjedtebb konzol vett részt. Lássuk az eredményt!

Teljesítmény, márka, választható kiegészítők: a vásárlók ezek alapján mérlegelnek, ha a piacon kapható játékgépek közül  kell választaniuk. Aki szórakozás közben sem szeretne lemondani a zöld szempontokról, az nyugodtan mérlegelheti azt is, hogy mennyi energiát használ a potenciális „jelölt”.

Az EPRI munkatársai az EA Sports Madden 2011-el tesztelték a konzolokat, mindegyikkel egy órán keresztül kergették a labdát.

A kíséreltből kiderült, hogy a Nintendo Wii energiafogyasztása hatoda a Sony Playstation3 és Microsoft Xbox 360 által felvett energiának. A Wii átlagosan 13,7 wattot, míg a Playstation 84,8, az Xbox pedig 87,9 wattot használt fel.

forrás:Flickr - MNgilen

„ A piacon kapható rendszerek közül csak egy párat próbáltunk ki, de ebből is jól látható, hogy az energiafelhasználás területén is milyen szignifikáns eltérések lehetnek” – mondta Mark McGranaghan, a kísérletet végző részleg alelnöke.

A tesztből az is kiderült, hogy mindhárom gép takarékosabb a korábbi verziókhoz képest. A 2006-os Wii 16,4 wattot, a 2007-es Playstation 150,1, míg a 2007-es Xbox 118,8 wattot használt.

Az EPRI a tápegységek hatékonyságát is vizsgálta. A Wii és Xbox külső tápegysége 80% feletti eredményt ért el, azaz a nagyon hatékony kategóriába sorolhatóak. A Playstation 3 egy beépített egységgel rendelkezik, így azt nem lehetett tesztelni.