Technika

Napelemes hangszórók a környezetbarát zenehallgatáshoz

Az energiaellátás jövője a természeti energiákban rejlik. A legjobban kiaknázható megújuló energiaforrásnak a napenergia tűnik: nem csak teljes városok energiáját tudjuk a napfénnyel biztosítani, hanem kisebb elektronikai eszközök energiaellátása is megoldható a segítségével.

Tom Pritchard napelemes IPod dokkolója

Az ipari formatervezéssel foglalkozó Pritchard által tervezett dokkoló kettős funkcióval rendelkezik: zenelejátszó és IPod töltő is egyben. Az egyedülálló dizájnt a tangóharmonika mozgása ihlette. Amikor a három részből álló egység elemeit szétnyitjuk, a hangszórók mögötti tér sokkal nagyobb lesz, lehetővé téve a szebb hangzást és a nagyobb hangerőt. Igaz, hogy maguk a hangszórók passzívak, de teljesen lemeríthetik a hozzájuk csatolt IPhonet vagy IPodot. Ennek elkerülésére szolgálnak a napelemek. Ha elegendő napfény éri a hangszórók hátulján található egységeket, akkor bekapcsol a beépített erősítő, mely fokozza a hangerőt és tölti a lejátszót is.

Gramofon hangszórók

Pekka Salokannel nevéhez fűződik a régi gramofonok formáját idéző hangszórók ötlete. Az energiát a három rétegben egymásba ágyazott napelemek biztosítják.  Ezek töltik fel a beépített akkumulátorokat, így naplemente után is élvezhetjük kedvenc zenénket. A szállításhoz könnyedén összehajthatjuk a hangszórókat és a zsebünkben is elférnek. A hangerőt a beépített érintésszabályozóval állíthatjuk.

Sunny Song

A Tryi Yeh tervezte hangszóró a Bluetooth technológián alapul és a legtöbb zenelejátszóval kompatibilis. A virág formájú eszköz a napenergiát hasznosítva állít elő bőséges mennyiségű energiát a „zöld” zenehallgatáshoz.