Technika

Mennyire energiatakarékos a számítógéped?

Nagyjából mindenki tudja, hogy a számítógépeken milyen energiatakarékos beállítási lehetőségek vannak, de többségünk nem foglalkozik ezekkel. Itt az alkalom, hogy szánjunk 5 percet a témára!

Valószínű, hogy szabad időnkben nem a számítógép környezetbarát beállításain törjük a fejünket. Halaszthatatlan beszélgetéseket folytatunk rég nem látott barátainkkal a közösségi oldalakon, vagy az általunk fontosnak tartott sorozatok aktuális epizódjait vadásszuk le.

Remek lehetőség ez a vasárnap délelőtt, hogy mielőtt belevágunk halaszthatatlan feladataink egyikébe, tegyünk valamit a környezetért. Nézzük, milyen opciók állnak rendelkezésünkre a környezettudatos géphasználathoz!

Hibernálás

Tény, hogy a téli mínuszok idején nem a legbarátságosabb kifejezés. Valószínűleg a géped is hasonlóan érez… Ha kiugrasz egy kávéra, eljött az ebédidő, vagy halaszthatatlan szakmai konferenciát tartasz a kollégákkal a folyosón, hagyd, hogy a géped szundítson egyet.

Első lépésként keresd meg az energiagazdálkodási beállításokat a gépeden. Állítsd be úgy, hogy a kijelző és az egész rendszer tíz perc (vagy kevesebb) inaktivitás után alvó üzemmódra váltson.
A következő lépcsőfok a készenléti állapot aktiválása. Győződj meg róla, hogy a rendszer úgy van-e beállítva, hogy fél óra tétlenség után mély álomba esik.

Minél kisebb intervallumokat adsz meg, annál több energiát tudsz spórolni. Nem is olyan bonyolult, igaz?

Képernyővédő = energiapazarlás

Ki gondolta volna, hogy ez a kedvelt funkció az egyik legfőbb energiapazarló beállítás? Pedig így van. A képernyővédő még a képcsöves monitorok idejéből ránk maradt megoldások egyike, mely teljesen felesleges a mai technika mellett.

Sokkal több energiát pazarolnak az egymás után megjelenő buli fotók, mint az egyszerű elsötétedés. Állítsd be a gépeden, hogy 5 perc inaktivitás után kapcsoljon ki a képernyő.

Minden egyes watt aranyat ér

A világosabb beállítások akár kétszer annyi energiát is pazarolhatnak, mint a sötétebb opciók. A szemet is kíméli, ha nem süti ki a monitor vakító fénye, ráadásul energiát is spórolhatunk. Vedd lejjebb a képernyő fényerejét és mindig az aktuális fényviszonyhoz igazítsd a beállítást.

Csatlakoztass okosan!

A számítógép energiatakarékos beállításairól már beszéltünk, de mi a helyzet a hozzá csatlakoztatott eszközökkel. A nyomtató, a hangfalak és minden további eszköz akkor is bekapcsolva marad, ha a számítógép alvó állapotra vált.

Ezt tudjuk megoldani, ha beszerzünk egy olyan elosztót, mely automatikusan megszakítja az áramellátást, ha számítógép nincs használatban.

Válassz körültekintően!

Ha új számítógép vásárlását tervezed, akkor szereplejen a szempontok között az energiagazdaságosság is. A TopTenUsa.org honlapon a leggazdaságosabb elektronikai eszközök listáját is megtalálod, illetve te is összehasonlíthatod az egyes termékek energiaigényét.