Technika

Környezetbarát adatközpontot épített a Facebook

A világ legismertebb közösségi portálja létrehozta az Open Compute Projectet, melyben ismerteti zöld adatközpontjának részleteit, illetve bárki aktívan részt vehet és hozzá járulhat egy-egy ötlettel a környezettudatos szerverek építéséhez.

„A Facebook és a fejlesztésben közreműködő partnerek több tízmillió dollárt költöttek az elmúlt két évben arra, hogy megalkossák a lehető leghatékonyabb számítógépes infrastruktúrát” – mondta Jonathan Heiliger, a Facebook technikai alelnöke.

„Az ilyen jellegű előrelépések jók a Facebooknak, de úgy gondoljuk, hogy a többi vállalatnak is a hasznára válhat” – hangsúlyozta Heilinger a fejlesztések előnyeit.

Az Oregon államban, Prineville városában található adatközpontot a Dell, a HP, az Intel és az AMD közreműködésével tervezték. Energiahatékonyságát 38%-ra tornázták fel, míg 24%-os költségmegtakarítást sikerült elérni a többéves fejlesztésnek köszönhetően.

Fontos, hogy a környezettudatosságot hangsúlyozzák a Facebooknál. A több mint 600 millió tagot számláló közösség a világ harmadik legnagyobb (virtuális) országa. Egy átlagos napon több mint 1 billió új tartalmat „posztolnak” a közösségi hálón, így a zöld gondolatok rengeteg követőre találhatnak ebben a láthatatlan országban. Egy perc alatt nagyjából 510 000 kommentet fűznek a különböző tartalmakhoz a felhasználók. Arról nem is beszélve, hogy a rohamosan növekvő felhasználószám egyre nagyobb és energiaigényesebb szervert kíván ahhoz, hogy az adatokat tárolni tudják.

Az Open Compute Project segít megismerni az új központban alkalmazott fejlesztéseket és bárki aktívan részt vehet az ilyen jellegű számítástechnikai fejlesztésben. Kulcsszó továbbra is a közösség!