Technika

Adatbázisok hűtése folyadékkal

A legtöbb adatközpontban levegőt használnak a szerverek hűtéséhez. Annak ellenére, hogy ez a módszer széles körben elterjedt, nem igazán költséghatékony és környezetbarát, mivel a hűtési költség gyakran magasabb, mint a berendezések ára.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére alkotta meg a Green Revolution Cooling a hűtési eljárás egy radikálisan új módját, melyben folyékony közegbe süllyesztik az adathordozót.

A módszer egyszerre költséghatékony és környezetbarát. A hűtéshez szükséges energián 90-95%-ot takaríthatnak meg a beruházók, míg a teljes energiaszükséglet 50%-al csökkenthető.

A zöld technológia lényege maga a folyadék, melybe az adathordozót elmerítik. Erre a célra egy tiszta, szagtalan, nem mérgező, olcsó és természetes olajat használnak, mely nem vezeti az elektromosságot.  Ráadásul a színe is világos, így nem egy fekete masszába kell nyúlkálni.

Az olaj hőmegtartási képessége is sokkal jobb, mint a levegőé: egészen pontosan 1200-or hatékonyabb.

A folyadékhűtéses eljárásnál nem keletkezik por vagy egyéb szennyeződés, mely gyakran vezet meghibásodáshoz, ennek köszönhetően a rendszerek élettartama is megnő.

Mivel a rendszer sokkal jobban kontrollálható, mint a hagyományos berendezések, így a túlmelegedés esélye is sokkal kisebb.

Mennyibe kerül mindez?

A legnagyobb költségcsökkentést az újonnan épülő adatközpontoknál lehet elérni. A folyadékos technológiának köszönhetően sokkal kisebb generátorokra, kisebb tápegységekre van szükség, illetve nem kell költeni a hűtőberendezésre és nem kell a padlóburkolat alatt külön rétegben elhelyezni a bonyolult vezetékhálózatot.

Természetesen a léghűtéses rendszerek is korszerűsíthetőek, de ott a munkálatok nagyobb átalakítást igényelnek, mint egy új adatbázis kiépítésénél.

A berendezések ára – ahogy az egy teljesen új technológiánál lenni szokott-, a növekvő darabszámmal együtt fog csökkeni.

YouTube előnézeti kép