Technika

Hűtőfedéssel és LED világítással óvják a környezetet a barcsi Coop üzletek

Az ASR Dizájn Kft. által korszerűsített Barcs Coop üzletek remek példái annak, hogy nem csak a multinacionális cégek rendelkeznek felelősen gondolkodó áruházvezetőkkel.

Mint arról már korábban írtunk, az ASR Dizájn Kft. hűtőberendezések fedésével és LED lámpák forgalmazásával foglalkozik. Most egy konkrét projektet szeretnénk bemutatni.

Barcson tavaly ősszel határozták el, hogy két üzletben három bútorra rendelnek fedést. Első lépésben két fekvő mélyhűtőre és egy álló hűtőre szerelték fel az átlátszó fedéseket. A kivitelezésre idén februárban került sor.

A legtöbb áruházvezető aggodalma a fedésekkel kapcsolatban, hogy a plusz mozdulatok miatt csökkenhet a vásárlási kedv, illetve problémás a szerkezet. Miután a félelmek alaptalannak bizonyultak – ráadásul jelentősen csökkent az energiafogyasztás -, Barcson úgy döntöttek, hogy további három bolt összesen öt hűtőberendezését korszerűsítik az ASR Dizájn Kft. segítségével.

A projekt keretein belül összesen több mint 24 méter álló hűtőre, illetve 30 méter fekvő mélyhűtőre került fel az esztétikus és átlátszó fedés. Ehhez jött még egy közel 4 méteres kombinált hűtő fekvő részének a fedése.

A fedésnek köszönhetően az álló hűtők körülbelül 57100 kWh-val, míg a fekvő hűtők nagyjából 67000 kWh-val kevesebb villamosenergiát fogyasztanak éves szinten.

A beruházás nem csak a rezsiköltségek jelentős mértékű csökkenését eredményezte. A fedésnek és a hűtőkbe szerelt LED lámpáknak köszönhetően a barcsi üzletek közel 73 tonna széndioxidtól mentik meg a környezetet. Utóbbi elérésében fontos szerephez jutnak a hagyományos izzókhoz képest ötöd annyi energiát fogyasztó LED világítóeszközök.

A projekt tanulsága, hogy némi előrelátással és felelős gondolkodással miként óvhatják a kisebb üzletek is a környezetet. Ráadásul a beruházásnak köszönhetően az áruházak működési költségei is nagymértékben csökkenek.

Egy ilyen korszerűsítéssel akár több millió forintot is spórolhat az adott kereskedelmi egység éves szinten.