Technika

Napelemes Netbookot fejleszt a Samsung

A Samsung nem csak a szabadtéren internetezők igényeit kívánja kielégíteni a hálózattól független netbookkal: a cél, hogy a harmadik világ elmaradott térségeiben is elérhetővé tegyék a világhálót.

A piacon sorra jelennek meg elektronikai eszközök, melyek kiegészítő forrásként használják a napenergiát. MP3 lejátszók, hangszórók és különböző háztartási eszközök már képesek bizonyos ideig tisztán napenergiával működni, de ezek viszonylag kis teljesítményű berendezések.

A Samsung célja egy olyan netbook kifejlesztése, mely elfogadható ideig képes kizárólag napenergiával működni. Az már valószínűsíthető, hogy az eszköz külső borításán fognak megjelenni a kisebb méretű panelek. A kérdés az, hogy miként sikerül javítani a köztudottan alacsony hatásfokú fotovoltatikus elemek hatékonyságát úgy, hogy azok képesek legyenek elegendő energiát biztosítani az eszköz hosszabb üzemeléséhez.

A Samsung a héten Kenyában tart egy fórumot, melyen bemutatják a gyártó valamennyi hordozható számítástechnikai eszközét. Az igazi visszhangot azonban kétségkívül egy sorozatérett napelemes netbook váltaná ki Afrikában.