Technika

Mennyire környezetbarát egy tech cég?

Nem csak a gyárak és autók környezetszennyezőek, hanem például a technológiai cégek is. A Greenpeace tisztaenergia-indexe szerint például az Apple - legalábbis ami datacentereit illeti - egyáltalán nem nevezhető zöld cégnek: észak-karolinai komplexumuk annyi áramot fogyaszt, mint negyedmillió európai otthon együttvéve.

A mobilkommunikáció és az információs technológia (IT) térhódítása alapjaiban formálta át életvitelünket: a munkakörülményeinket, a kapcsolattartást ismerőseinkkel, egyszóval mindent, ami a hétköznapi életünket meghatározza.

Becslések szerint több mint 4 trillió dollárt fogunk költeni 2011-ben számítástechnikai eszközökre, míg két év múlva ugyanez az összeg elérheti az 5 trilliót.

Eddig 1,2 zetabyte (1 zetabyte= 1trilló gigabyte) digitális információt generáltunk, köszönhetően a Twitternek, a YouTube használatának, a Facebook posztolásoknak és az iTunes letöltéseknek. Ráadásul a vállalati és a céges szektorról még nem is beszéltünk…

Arra ritkán gondolnak a felhasználók, hogy ezt a rengeteg adatot valahol tárolni is kell, és nem csak az általunk elhasznált energia terheli a környezetet. Ezért is nagyon fontos, hogy minél több cég építsen energiahatékony adatközpontot. Ezen kívül ott van még például a számítástechnikai eszközök teljes életciklusa alatt kibocsátott szén-dioxid is.

A Greenpeace egy angol nyelvű tanulmányban gyűjtötte össze, hogy az IT ágazat szereplői mennyire környezettudatosak, és a táblázat mellet további érdekes adalékokkal is szolgál.