Technika

Pehelykönnyű napelemes laptop

Az Andrea Ponti tervezte Luce Laptop lehet a világ első hordozható számítógépe, amely látványos és igényesen kivitelezetett formában egyesíti a megújuló energiás technológiát a szabadtéri géphasználattal.

A polikarbonát borítású laptop szabad felületei teljesen átlátszóak, így a laptop megjelenése is a gép alacsony súlyát emeli ki. A lehelet vékony borítások közé integrálták a két fotovoltatikus elemet, és ennek a megoldásnak köszönhetően a napelemek nem emelkednek ki a borítás síkjából. Utóbbi teszi igazán szenzációssá Ponti gépét: évek óta kísérleteznek azzal, hogy miként lehetne megoldani a laptopok napelemes működtetését, de eddig nem született ennyire látványos és esztétikus megoldás.

A laptop energiaellátását két napelem biztosítja: az egyik a kijelző mögötti főpanelen található, míg a másikat a billentyűzet felületébe integrálta a tervező.

Az átlátszó felületeknek köszönhetően a napsugarak könnyen elérik a napelemeket, de azt nem tudni, hogy a műanyag borítás mennyiben csökkenti azok hatékonyságát.

Kétségtelen, hogy Ponti kábeleket és külső tápegységet nélkülöző alternatív ellátású laptopja biztos sikert aratna a piacon. Reméljük, hogy valamelyik gyártó felkarolja az ötletet és elérhető áron kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.