Technika

LED fényben fog úszni San Francisco

A San Franciscó-i Water Power Sewer vállalta, hogy LED-re cseréli a városban található 18 500 utcai világítótest nátriumos izzóit. A projekt ráadásul az energiatakarékosságon és a költséghatékonyságon túl további előnyökkel is szolgál.

A szervezet az év végén kezdi el az egész várost felkaroló kivitelezést, melynek keretein belül 18 500 lámpatestben cserélik ki LED világításra a nagynyomású nátrium egységeket.  A művelet nagyjából fél órát vesz egy igénybe egy lámpánál, így 14 hónap kitartó munka kell ahhoz, hogy San Francisco közvilágítását modernizálják.

Az új technológiának köszönhetően 50%-al tudják csökkenteni az energiafelhasználást, és üzemeletetésük is sokkal kevesebbe fog kerülni a városvezetésnek. Utóbbi annak köszönhető, hogy a LED-et elég 15-20 évente cserélni – szemben a jelenlegi technika 4 évével -, így a bekerülési költség is gyorsan megtérül.

Az új technológia azonban nem csak energia- és költséghatékony. Minden izzó saját szabályozóval fog rendelkezni, mellyel a város az aktuális viszonyokhoz tudja igazítani a fényerőt, és arról is értesíthetik a karbantartókat, hogy melyik világítótestnél kell elhárítani az esetleges hibákat.

YouTube előnézeti kép