Technika

Mobiltöltő póló a fesztiválszezonra

A legtöbb ruházati cikk és apró készülék, mely megújuló energia segítségével tölti fel a mobiltelefont és más elektronikai eszközöket, a napenergiát hasznosítja erre a célra. Az Orange pólója a hanghullámokat alakítja át elektromos árammá.

Szinte minden fesztiválon igénybe vehetjük a mobiltöltő szolgáltatást, ahol pár óra múlva feltöltött állapotban kapjuk vissza a telefonunkat. Az Orange – a Glastonbury fesztivállal együttműködve – megoldást talált arra, hogy egy percre se váljunk elérhetetlenné.

Mivel a fesztiválokon általában este indul be igazán a pörgés, a legelterjedtebb megoldásnak számító napelem nem jöhetett szóba, ezért a fejlesztők úgy gondolták, hogy a zenét fogják megújuló energiaként hasznosítani – azaz a hanghullámokat konvertálják elektromos árammá.

A pólón található A4-es méretű felület, melyet speciális filmréteggel vonnak be, mintegy hatalmas mikrofonként működve nyeli el a hanghullámokat, és kvarckristályok segítségével alakítja át a készülék töltésére alkalmas árammá. Hogy az energia ne vesszen kárba, egy kisebb akkumulátorban kerül tárolásra, így két koncert között sem maradunk éltető áram nélkül.

Nem ez az első érdekes ruházati cikk, melyet az Orange kifejezetten a Glastonbury fesztivál látogatói számára fejlesztett ki. Tavaly egy olyan gumicsizmával álltak elő, mely a mozgási energia segítségével generált hasznosítható elektromos áramot.

Kíváncsiak lennénk, hogy a zsinórt és akkumulátort egyaránt alkalmazó póló mennyire kényelmes viselet, de maga az ötlet kétségkívül figyelemre méltó megoldás. Arról nem is beszélve, hogy a zenét is felvehetjük a megújuló energiák listájára…

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.greenlaunches.com/