Technika

Virtualizáció? Cloud computing?

2011.08.03. - 11:08  |  Nincs hozzászólás

A virtualizáció és a Cloud computing.Ez a két szó manapság téma szinte minden környezetvédelmi konferencián ahol van némi informatikai affinitás. Sokan vannak azonban akik még mindig csak hallomásból vagy egyáltalán nem ismerik ezeket a fogalmakat pedig a virtualizáció és a Cloud computing ma már hétköznapi témának számít az informatikában.

Lássuk először a virtualizációt.

Manapság a nem informatikai beállítottságú embereknek is meg kell tanulniuk mit is rejt magában ez a szó. Elsőre talán némelyek számára úgy hangzik mintha valami sci-fi sorozatból lenne kivágva miközben pofon egyszerű dolog ha a megfelelő kérdéseket tesszük fel.

Mi ez?

A virtualizáció lényegében a virtuális szóból származik amelynek jelentése szűkebb értelemben véve látszólagos, elképzelt , nem valódi. Egy mesterségesen létrehozott állapot. Többek között példának hozható fel a virtuális valóság amely nem valódi, de a valódi környezet érzetét kelti. Ezt a filozófiát követve eljutunk a virtualizációig. A virtualizált számítógép nem valódi, csak a valódiság érzetét kelti. Rendelkezik virtualizált merevlemezzel, memóriával,processzorral valamint kell hozzá operációs rendszer is. Úgy viselkedik mint egy igazi számítógép ami fizikailag nem, pusztán logikailag létezik.

Most akkor számítógépek a számítógépben?

Lényegében igen.Több virtuális számítógépet tudunk létrehozni a „nagy” fizikai gépen belül.

Csak komplett számítógépeket lehet virtualizálni?

Természetesen nem. Lehet virtualizálni például alkalmazást(XenApp, ThinApp) vagy desktopot (Virtual PC) is.

Mire jó a szerver virtualizáció?

Optimális erőforrás kihasználás.

Egyszerűen fogalmazva, egy fizikain több virtuális gépet is bátran futtathatunk(természetesen gondosan válogatva) ugyanis ritkán van egy szerver számítógép „csúcsra járatva” ,tehát több virtuális számítógép vígan osztozhat egy fizikai az erőforrásain. Az erőforrások elosztását természetesen beállíthatjuk dinamikusra és fix-re is.

Egyszerű üzemeltetés

Nem kell  részletezni, hogy miért egyszerűbb egy felületről menedzselni a gépeket. Pár kattintással hozzáadni még memóriát szerelgetés helyett, néhány másodperc alatt hozzáférni a desktophoz. Nem beszélve a gyorsabb és egyszerűbb napi, heti vagy akár havi mentésekről.

Alacsony üzemeltetési költségek

Nagyon fontos szempont a környezetvédelem és az erőforrás takarékosság.Triviális, hogy  egy szerver lényegesen kevesebb áramot fogyaszt mint öt. Mindemellett öt szerver lényegesen több hőt termel mint egy. Nem véletlenül tartozik a virtualizáció is az úgynevezett Green Computing megoldások közé hiszen nagy mértékben csökkenti az informatika szénlábnyomát.

Ki számára elérhető?

Mindenki számára elérhető.Tévhit ugyanis az, hogy ez a megoldás pusztán a nagy és középvállalatok kiváltsága. Már közel sem olyan drága mint régen. Sőt, sok ingyenes változat is megtalálható a piacon. Manapság szinte minden kisvállalatnál vagy akár néhány fős cégeknél is megtalálható az a pont ahol valamilyen virtualizációs megoldással csökkenthetőek a kiadások. Csak bátran.Segítünk.

Tóth Gergely

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »