Technika

Svájcban előnnyé akarják kovácsolni a frank erejét

2011.08.15. - 09:42  |  Nincs hozzászólás

A környezeti technológiák terén birtokolt versenyelőnye miatt ezen technológiákra Svájcnak, most, hogy a svájci frank ilyen erős, jobban kellene támaszkodnia és a technológiákat támogatnia.

Ezt hangsúlyozták svájci szakemberek és ezt elősegítendő különleges költségvetési intézkedéseket sürgettek az alpesi ország kormányzatától.

A Swisscleantech nevű üzleti szövetség elnöke hívta fel erre a figyelmet. A szövetség a fenntarthatóságért munkálkodó alapítvány utódjaként jött létre két éve és a tiszta technológiák fejlesztését és elterjesztését tűzte célul Svájcban. Hangsúlyozta, hogy Svájcnak sikerült már a környezetvédelmi technológiák terén az úttörő államok közé küzdenie magát.

Ugyanakkor elismerte, hogy a svájci frank magas árfolyama miatt a nevezett technológiákban jó helyzetbe került cégek nyereségrátája lemorzsolódóban.

Egy másik svájci alapítványi vállalkozás, a myclimate illetékese elutasítja azt az elképzelést, hogy a CO2-csökkentésére vonatkozó szabályozást a nehézségek miatt enyhíteni kellene és jobban kellene támaszkodni a nukleáris energiára. Támogatja a Swissleantech törekvését, hogy a kibocsátási normákat nem enyhíteni, hanem szigorítani kellene és nem csupán Svájcra kellene alkalmazni a 20 százalékos kibocsátás-mérséklési előírást, hanem a svájci technológiával működő külföldi létesítményekre is.

Mindez többletbefektetéseket igényel, ezért azt javasolják, hogy az új technológiák részére hozzanak létre egy  pénzalapot, a már hasonló céllal meglévő 500 millió frankos alap mellett. Ezt alapíthatná az államszövetség a gazdasági konjunktúra támogatásának céljával, vagy fedezetét biztosítandó vessenek ki adót energiahatékonyságuk függvényében az importált technikára – írja a romandie.com svájci hírportál.

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »