Technika

Az űrutazás is környezetkímélőbb lehet

A Bloon a legtisztább és legzöldebb módját jelentheti az űrutazásnak. Ez egy óriási léghajó, ami 36 km magasságba repítheti fel leendő utasait komótos tempóban.

Nem kell kapkodni, ez a felfedezés és a megvilágosodás utazása. Az utasok ehetnek, ihatnak, vagy egyszerűen csak pihenhetnek a kabinjukban. Maximum arra kell figyelniük, hogy nehogy elmulasszák a nagyvilág egy részletét, miközben tudják, hogy az utazás nemhogy árt a Földnek, hanem jót tesz neki.

És csak ezután kezdődik a móka. A héliumot kiengedik a ballonból, és az utazónak olyan érzése támad, mintha súlytalan lenne. Aztán kinyílik egy ernyő, és a szerkezet alján lévő légzsákoknak köszönhetően puhán érkezik a földre.

A Bloon-projektben az első naptól kezdve tudatosan törekedtek a környezet védelmére. Így ír erről a csapat:

Nincs károsanyag-kibocsátás repülés közben

Mivel a Bloon nem használ fel semmiféle hajtóanyagot, nem bocsát ki olyan szennyező anyagokat, mint a szén-dioxid, szén-monoxid, nitrogén-oxid, kén-oxid, ólom, stb.

Héliummal „repül”

A Bloon héliumot használva emelkedik fel. A hélium egy teljesen közömbös gáz, nem károsítja a környezetet.

Nincs zajszennyezés

A Bloonban nincs motor, és elég lomhán mozog. Semmilyen zajjal nem jár a Bloon üzemeltetése, ezért bárhonnan felszállhat anélkül, hogy zavarná a környéken lakókat.

Nincs szüksége különleges berendezésekre

A Bloont egy felfújható és hordozható szerkezetből áll, ez tartja a testet felszálláskor. Bárhonnan „fel lehet lőni”, nincs szükség nagy épületekre és különböző berendezésekre ehhez.

Sajnos ezzel van egy kis probléma. A hélium különleges vezetéket és MRI-gépet igényel, ráadásul az árát az amerikai kormány mesterségesen tartja alacsonyan. A hélium-készlet folyamatosan apad, és a Nobel-díjas Robert Richardson szerint, ha a héliumot nem a nyomott áron adnák, akkor egy lufi kb. 100 dollárba kerülne.

Lehet, hogy nem is lesz elég hélium a Bloon megvalósítására, tudva, hogy 2015-ben az USA várhatóan felhagy a hélium értékesítésével.