Technika

Az űrutazás is környezetkímélőbb lehet

Az űrsiklók elég környezet szennyezőek, hiszen perklorátot (robbanékony savat) és egyéb szennyező anyagokat bocsátanak ki. Még ha hidrogént és oxigént égetnek csak el, akkor is nagyon nagy mennyiségű szén-dioxid keletkezik, miközben cseppfolyóssá alakítják ezeket az anyagokat.

A Bloon a legtisztább és legzöldebb módját jelentheti az űrutazásnak. Ez egy óriási léghajó, ami 36 km magasságba repítheti fel leendő utasait komótos tempóban.

Nem kell kapkodni, ez a felfedezés és a megvilágosodás utazása. Az utasok ehetnek, ihatnak, vagy egyszerűen csak pihenhetnek a kabinjukban. Maximum arra kell figyelniük, hogy nehogy elmulasszák a nagyvilág egy részletét, miközben tudják, hogy az utazás nemhogy árt a Földnek, hanem jót tesz neki.

És csak ezután kezdődik a móka. A héliumot kiengedik a ballonból, és az utazónak olyan érzése támad, mintha súlytalan lenne. Aztán kinyílik egy ernyő, és a szerkezet alján lévő légzsákoknak köszönhetően puhán érkezik a földre.

A Bloon-projektben az első naptól kezdve tudatosan törekedtek a környezet védelmére. Így ír erről a csapat:

Nincs károsanyag-kibocsátás repülés közben

Mivel a Bloon nem használ fel semmiféle hajtóanyagot, nem bocsát ki olyan szennyező anyagokat, mint a szén-dioxid, szén-monoxid, nitrogén-oxid, kén-oxid, ólom, stb.

Héliummal „repül”

A Bloon héliumot használva emelkedik fel. A hélium egy teljesen közömbös gáz, nem károsítja a környezetet.

Nincs zajszennyezés

A Bloonban nincs motor, és elég lomhán mozog. Semmilyen zajjal nem jár a Bloon üzemeltetése, ezért bárhonnan felszállhat anélkül, hogy zavarná a környéken lakókat.

Nincs szüksége különleges berendezésekre

A Bloont egy felfújható és hordozható szerkezetből áll, ez tartja a testet felszálláskor. Bárhonnan „fel lehet lőni”, nincs szükség nagy épületekre és különböző berendezésekre ehhez.

Sajnos ezzel van egy kis probléma. A hélium különleges vezetéket és MRI-gépet igényel, ráadásul az árát az amerikai kormány mesterségesen tartja alacsonyan. A hélium-készlet folyamatosan apad, és a Nobel-díjas Robert Richardson szerint, ha a héliumot nem a nyomott áron adnák, akkor egy lufi kb. 100 dollárba kerülne.

Lehet, hogy nem is lesz elég hélium a Bloon megvalósítására, tudva, hogy 2015-ben az USA várhatóan felhagy a hélium értékesítésével.