Technika

Halászd ki a műanyag szemetet!

2011.08.23. - 16:34  |  Nincs hozzászólás

Az innováció valami olyasmi, amikor valami mást és különlegeset teszünk embertársaink és a Föld többi lakója érdekében. Alexander Groves, Azusa Murakami és Kieren Jones ezt jól tudja.

Mind a hárman a londoni Royall College of Arts-on végeztek, és egy olyan gépet találtak fel, amely megkeresi és összegyűjti a vízben lévő műanyaghulladékot. A szerkezetet Sea Chair-nek nevezték el, egyszerűen mert székformája van.

Miről is van szó?

Általában az emberek amikor horgásznak, halat szeretnének fogni, ám a három fiatal a műanyaghulladékra megy, hogy kitisztítsák a tengert. Ez nemcsak a víziállatoknak tesz jót, hanem nekünk, embereknek is.

Hogyan működik?

A szerkezet elejére szerelt hálón a műanyagdarabkák fennakadnak, sűrűbb elemek pedig nem. Egy vízen lebegő kis tartály szűri ki a törmeléket. A Sea Chair feltúrja a part menti homokot, kiválasztja a műanyagot, ami a szerkezet tetején lévő tartályba kerül.

A gépet jelölték a Victorinox Time To Care díjára. Ha meglátogatod a honlapot, akkor akár te is szavazhatsz. A feltalálók nagyon reménykednek abban, hogy megnyerik a díjat, mert az azt jelentené, hogy elkezdhetnék a tömeggyártást. Még akkor is elég támogatást kapnának, ha csak az első háromba kerülnek be, szóval minden szavazat számít! A kis darabkák, amit a Sea Chair kiválaszt, formázás előtti műanyagdarabok, amit általában csomagolásra használnak fel.

Groves-ék észrevették, hogy a porthowan-i partszakaszon a legtöbb szemét ilyen műanyag, innen jött a Sea Chair ötlete. A következőképp gondolkodtak: ezek a műanyagdarabok a fröccsöntés alapanyagai. Annyira aprók, hogy más tisztítógépek nem képesek felszedni, így a tengerben maradnak akár egy évezredig is, amíg le nem bomlanak. Ezt elkerülendő kezdtek erősen gondolkodni a Sea Chair tervezői.

Az EU a tetejében felvásárolja a műanyaghalászok fogását, így a Sea Chair nemcsak tisztábbá teszi a környezetet, de pénzt is termel. Egy kis lépés egy jobb világ felé.

Forrás: http://www.ecofriend.com

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »