Technika

Az igazi gumicukor, avagy gumi cukorból

A Genomatica a számos biotechnológia kezdeményezés hatására saját fejlesztéssel próbálkozott, méghozzá eredményesen, mivel sikerült butadiént előállítaniuk olyan természetes nyersanyagból, mint a cukor.

A Genomatica először ún. BDO-t állított elő cukornádból, bizonyítva ezzel a biotechnológia létjogosultságát. A BDO-t leginkább spandex és futócipők gyártásához használják, valamint az autókban lévő műanyag elemeket gyártanak belőle.

A butadién a latex és a szintetikus gumi egyik fő alapanyaga. Mivel az utóbbi időben megnőtt a butadién ára, a Genomatica arra gondolt, hogy kifejlesztenek egy alternatív eljárást, amivel az anyag előállítható. Baktériumok, nevezetesen a hírhedt e-coli segítségével a növényi eredetű cukrot különböző anyagokká lehet alakítani.

A Genomatica mindig ipari vegyi anyagok előállításával foglalkozott, és a mai trendnek megfelelően szeretné megvetni a lábát a bioüzemanyag-gyártásban is. Ahhoz, hogy egy cég benne tudjon maradni a kereskedelem vérkeringésében, nyitnia kell a természetes alapanyagok felhasználása felé – vallja a vállalat.

A mindennapi életben használt vegyi anyagok, mint a szintetikus gumi, általában kőolaj-alapanyagúak, de tekintve a növekedő kőolajárakat, egyre jobban megéri alternatív alapanyagok után kutatni. A cég a nagyüzemi BDO-gyártást a jövő év végére tervezi bevezetni.

Forrás: http://news.cnet.com