Technika

Erősebb és könnyebb lapátok a szén nanocsöveknek köszönhetően

Minél nagyobb egy szélerőmű, annál több energiát tud előállítani – viszont annál nehezebb is, tehát kevésbé hatékony. A Case Western Reserve Egyetem tudósa szerint az ősi dilemma könnyen megoldható, méghozzá a szén nanocsövek segítségével.

Ha már hallottál a szén nanocsőről, akkor az biztosan az ultrakönnyű bicikliváz, a legújabb teniszütő vagy a golf labda kapcsán merült fel. Hasonló eredmény érhető el, ha ezt az anyagot a szélturbinák lapátjaihoz használt műanyaghoz keverik hozzá – írja www.grist.org. Ez azt jelenti, hogy a szélturbinák a jövőben könnyebbek, nagyobbak és gazdaságosabbak lesznek.

A kutatók megállapították, hogy a szén nanocsövek fajsúlya kisebb, mint a szénszálas műanyagé vagy az alumíniumé, szakítószilárdsága a szénszálas műanyagénál ötször, az alumíniuménál pedig hatvanszor nagyobb.

Az új lapátok tartósabbak is lesznek a mostaniaknál, hiszen a szén nanocsövekkel dúsított poliuretán élettartama nyolcszor hosszabb, mint az üvegszállal erősített epoxié. Ráadásul az új anyag kb. nyolcszor jobban szerepelt a rétegelválási törésteszteken is. Az üvegszállal erősített vinil-észterhez képest – ebből szintén szélturbina lapátokat gyártanak általában – a nanocsöves poliuretán minden teszten jobb eredményt ért el.